x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Ce mâncăm seara, ca să nu ne îngrășăm

Ce mâncăm seara, ca să nu ne îngrășăm

de Paul Bardasu    |    16 Feb 2023   •   06:45
Ce mâncăm seara, ca să nu ne îngrășăm

Tuturor ne place să mâncăm și deseori ne trezim că ni se face foame chiar înainte de culcare. Deși se spune că nu e bine să luăm masa după ora 18.00, pentru că atunci tot se depune pe șolduri, lucrurile nu stau chiar așa. Cei care vor să slăbească și nu se pot abține, trebuie să fie atenți la ce consumă, dar și la cât consumă. Pentru că, după cum bine știm, moderația și echilibrul sunt calea spre o viață sănătoasă

Credința generală este că mâncatul seara favorizează depunerea kilogramelor în plus, deoarece, pe timpul nopții, metabolismul încetinește. Cu toate acestea, dacă ai un bun control asupra apetitului, poți lua și seara mici mese. Există câteva produse gustoase pe care le poți mânca seara fără a câștiga greutate, descrise de Ela Crăciun pe blogul Supermom. Desigur, cu mențiunea să nu le mănânci pe toate odată. Poți să faci combinații, dar în limita bunului-simț.

1. Brânză. Când sugerăm să alegi brânza ca o gustare târzie, vorbim despre o felie de brânză, nu jumătate de kilogram. Este un aliment bogat în proteine, astfel încât poate să te mențină sătul/ă până a doua zi. Poți alege brânză cu un conținut scăzut de grăsimi dacă o consumi și la ore târzii, pentru a te asigura că îți menții greutatea sub control.

2. Brânză cottage. Brânza de vacă conține cazeină, care are o rată de digestie foarte lentă și asta o face una dintre cele mai bune tipuri de proteine pentru gustările târzii, deoarece crește senzația de sațietate.

3. Hummus. Este o sursă excelentă de proteine, mai ales dacă este făcut în casă. Singurul aspect de care trebuie să ții cont este să consumi mai puțină pâine sau chiar deloc. În țările de origine să mănâncă și cu morcovi, care se înmoaie în delicioasa pastă de năut.

4. Iaurt. Oamenii de știință au dovedit că iaurtul grecesc este perfect pentru gustările luate noaptea târziu. Este bogat în proteine, cu conținut scăzut de grăsimi și foarte scăzut în zahăr. Adaugă niște fructe sau fructe de pădure pentru a-l face și mai delicios.

5. Biscuiți cracker. Cei cu cereale integrale au carbohidrați complecși, cu conținut scăzut de calorii. Adaugă niște hummus, o felie de brânză și poți face rapid și ușor o gustare delicioasă din cereale integrale, pe care să o consumi târziu.

6. Popcorn. Poate sună surprinzător, dar popcornul este o gustare foarte sigură pentru a fi mâncată pe seară. Desigur, trebuie să eviți popcornul încărcat cu unt și să alegi unul simplu, pe care poți să îl condimentezi cu sare, fulgi de chili sau alte ierburi și condimente care îți sunt pe plac.

7. Ouă. Un ou este o altă opțiune bună pentru o gustare. Un ou are doar 75 de calorii, dar este foarte bogat în proteine și te va face să te simți mai plin pentru mult timp.

8. Legume sunt cele mai bune, deoarece pe lângă faptul că sunt sănătoase, sunt și foarte sățioase și nu vei mai avea senzația de foame până a doua zi. Pregătește-ți în prealabil câteva felii de țelină sau morcov sau o salată de legume mixtă.

9. Fructe. Deși se spune că fructele îngrașă, sunt câteva pe care le poți consuma la ore târzii. Cocos, cireșe sau kiwi sunt alimente care, conform studiilor, contribuie la un somn mai liniștit și nu dăunează nivelului de zahăr din organism. De asemenea, chiar dacă bananele sunt destul de ridicate în conținutul de calorii, acestea au o cantitate mare de potasiu și magneziu, motiv pentru care sunt relaxanți imbatabili. De asemenea, au melatonina, care te ajută să dormi mai bine.

10. Cerealele integrale pot fi consumate, de asemenea, la cină, reprezentând gustări sănătoase, care nu îngrașă. Acestea oferă o senzație de sațietate pentru o perioadă mai lungă.

„Mâncăm pe pilot automat”

Nutriționistul Mihaela Bilic explică de ce se îngrașă majoritatea oamenilor. Medicul e de părere că 80% dintre noi mâncăm mecanic, fără să conștientizăm ce și cât consumăm la mesele principale. Specialistul a dezvăluit ce putem face ca să schimbăm acest obicei nesănătos.

„Cred că 80% din oameni mănâncă mecanic. Eu încă fac acest exercițiu și îi provoc să-mi spună cum este mâncarea, însă nu prin cuvântul bun. Descrie-mi ce mănânci, fă-mi poftă, convinge-mă să mănânc și eu, dar când sunt mai atenți nu mai găsesc argumente pentru respectivul bun. Mâncăm pe pilot automat, facem lucrurile într-un mod în care nici măcar nu ne aduc satisfacție, iar mâncarea, spre deosebire de alte elemente, chiar vine cu calorii. Caloriile alea consumate ca un roboțel chiar se depun. Nici nu ai avut nevoie de ele, dar nici nu te-ai bucurat de ele”, a declarat medicul nutriționist.

Mihaela Bilic consideră mâncatul mecanic ca o consecință a unei insatisfacții la nivel emoțional, însă atunci când mâncăm mecanic, tot ceea ce ne aduce în plus sunt doar niște calorii de care nu aveam nevoie și, în această situația, dispare plăcerea și satisfacția de a mânca: „Mâncăm nu pentru că ne este foame, ci pentru că avem o insatisfacție la nivel de trăiri, de senzații și emoții și, culmea, în momentul în care mâncăm nici măcar nu ne bucurăm cu adevărat și nu savurăm mâncarea”.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: mancare seara mihaela bilic ela craciun