x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie „A crăpat inima-n el”... Ce este, de fapt, un infarct miocardic?

„A crăpat inima-n el”... Ce este, de fapt, un infarct miocardic?

13 Oct 2019   •   00:10
„A crăpat inima-n el”... Ce este, de fapt, un infarct miocardic?

Trecerea unei ambulanţe anunță transportul un pacient, adesea în pericol de a-şi pierde viaţa. Numeroase cazuri ajung în clinici cu bolnavi care au suferit un infarct şi fiecare minut contează nu doar pentru salvarea vieţii, dar şi pentru ca ulterior, inima respectivă să sufere cât mai puţin.

Pentru că infarctul este pentru mulţi doar un cuvânt-coşmar, l-am rugat pe doctorul Călin Homorodean, de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca să ne descrie ce se întâmplă în infarct şi de ce este important să mergem la spital după ce am suferit un infarct şi să nu ne mulţumim cu faptul că nu mai doare.

“Inima se contractă ca o pompă. Dacă am vedea o inimă care suferă un infarct şi asta se poate face cu ecograful, vedem că o parte din muşchiul inimii nu mai mişcă. Se observă cum restul inimii se contractă, iar acea parte care nu mai primeşte sânge, stă. În funcţie de cât de mare este acea zonă repercusiunile pe inima globală sunt mai mari sau mai mici. Dacă zona de infarct este foarte mare, rămâne o mică parte din muşchiul inimii care duce greul. Dacă zona de infarct este mai mică, atunci nu se pierde mult. Aşadar, acea zonă de infarct este una care nu se mai contractă, nu mai participă la împingerea sângelui în artere spre restul corpului” explică Dr. Călin Homorodeanu.

„A crăpat inima-n el”, zice vorba din popor

“Vorba cu „a crăpat inima în el” este doar o expresie şi atât, nu cred să aibă vreun sâmbure de adevăr medical. E adevărat, uneori infarctele sunt  mari.  La început, când se produce infarctul şi moare o parte din muşchiul inimii, zona respectivă se distruge şi se transformă în una oarecum gelatinoasă, de muşchi mort, care în două-trei săptămâni este înlocuit cu fibre puternice, care nu mai contribuie la contracţia inimii.

În primele ore, când zona de infarct este moale, la unele persoane se poate întâmpla ca acea zonă să se rupă, iar sângele să curgă în afara inimii, în............

Citește mai departe AICI

Vezi și Vinarița și Iarba dragostei, “Viagra românească”, din plafarele românești! Remedii naturiste pentru infertilitate, impotență și frigiditate

×