E impresionantă imaginea bolnavului de ciroză cu ascită. Bietul suferind are o burtă uriaşă, iar picioarele şi mâinile sunt uscate ca nişte beţe. Burta este plină de lichid, pentru că ficatul bolnavului de ciroză are multă fibroză şi constituie un baraj în traversarea sângelui prin ficat. Ca atare, înaintea ficatului, deci în amonte de ficat, în vena portă, se creează o presiune mare de la sângele împiedicat să treacă la detoxifiere prin ficat şi atunci se transferă lichid în burtă. Ba, mai mult, presiunea mare înaintea ficatului face ca să apară şi varice pe esofag, acea umflare a venelor esofagului, care adesea se sparg şi bolnavul de ciroză poate muri prin hemoragie digestivă superioară.
Explică cum se formează lichidul în abdomenul bolnavului de ciroză cu ascită prof. dr Mihai Voiculescu, şeful Centrului de medicină internă-nefrologie de la Institutul Clinic Fundeni. Bolnavul de ciroză s-ar zice că nu suferă de prea mult lichid şi de fapt se acumulează sare. La acest bolnav de ciroză umedă se redistribuie sângele. La ciroza umedă fără hemoragie, bolnavul are trei litri de sânge în circulaţie. Ceilalţi doi litri sunt stocaţi în burtă înainte de barajul provocat de fibroza din ficat. Aici apare o păcăleală dată de unii senzori. Senzorii nu alarmează că există lichid în burtă, ci arată că nu e suficient sânge în circulaţie. Bolnavul de ciroză umedă are o sete mare, bea 2-3 litri de lichid din care elimină circa 1,5 litri, restul de lichid acumulându-se în burtă. Păcălit ajunge să fie şi rinichiul. Sunt căi care dau alarme mincinoase către rinichi, cum că e o sărăcie de lichide şi de sare. Derutat de aceste alarme false, rinichiul devine zgârcit în a elimina lichid şi sare şi ajunge să elimine mai nimic. La bolnavul de ciroză umedă e o stridenţă între diametrul mare al abdomenului şi urina prea puţină. Deci bolnavul de ciroză umedă bea multe lichide pe care nu le mai elimină corespunzător şi le stochează dezavantajos.
Soluţia: tubuleţele
Ciroza are o fază în echilibru, fără acumulare de lichid în abdomen, şi o fază decompensată, când se adună în burtă lichid de ascită. Fibroza din ficat se constituie într-un veritabil baraj care nu mai lasă sângele să treacă prin ficat. În amonte de ficatul cu ciroză avansată în vena portă din abdomen se adună sânge, care înlesneşte trecerea de lichid în abdomen, aducând ascita.
Dar mai este o consecinţă rea: presiunea mare în vena portă dinainte de ficat umflă şi venele de pe esofag numite varice esofagiene, care se pot sparge, declanşând hemoragii fatale, greu de ţinut în frâu.
Chirurgii s-au gândit să găsească o soluţie de scurgere a lichidului prea mult adunat în spatele barajului constituit de ficatul fibrozat. Ei s-au gândit să planteze nişte tubuleţe pe post de canale artificiale prin care lichidul de ascită strâns înaintea ficatului să fie reintrodus în sistemul venos. Aceste tubuleţe, numite tipps, preiau o parte din sângele din vena portă şi o cantitate este dirijată prin tubuleţ în sistemul venos dincolo de ficat. Astfel, slăbeşte presiunea lichidului prea mult, acesta nu mai se transferă în abdomen şi nu mai cresc varicele pe esofag. Dar există şi un dezavantaj: dacă dirijezi sângele acumulat să ocolească în totalitate ficatul, nu se mai produce detoxifierea lui în ficat şi poartă în organism toxinele. De aceea, prin tubuleţ este drenată o parte din sângele dinainte de ficat, iar o cantitate de sânge este lăsată, totuşi, să traverseze ficatul pentru curăţire de toxine. Tubuleţul (tipps) este introdus de chirurg printr-o tăietură mică la baza gâtului şi este dirijat prin sistemul venos spre ficat. Se fixează un capăt al tubuleţului în vena portă de dinainte de ficat, iar celălalt capăt se conectează la venele suprahepatice de după ficat.
FIBROZĂ. Ciroza e o boală grea şi de multe ori neiertătoare, pentru că treptat-treptat nu mai funcţionează populaţia de celule din ficat, ajungându-se chiar să nu mai existe celule hepatice care să-şi îndeplinească rolul.
Ciroza înseamnă progresia gravă a inflamaţiilor din ficat, cucerind organul. Adică devine un ţesut întărit precum o cicatrice. Ficatul nu mai lucrează, fiindcă fibroza este maximum de inflamaţie.