x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Anotimpul rece, factor de risc pentru osteoporoză

Anotimpul rece, factor de risc pentru osteoporoză

02 Oct 2019   •   23:00
Anotimpul rece, factor de risc pentru osteoporoză

Osteoporoza este una dintre cele mai răspândite boli la nivel mondial și pentru că fenomenul este atât de sever, de aproximativ 10 ani, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a inclus-o printre cele mai urgente probleme de sănătate.

Osteoporoza este, în general, o boală a vârstei înaintate. La femei se instalează de obicei odată cu menopauza, iar la barbați, deși are incidență mai redusă, apare la peste 60-65 ani. Îmbătrânirea duce la o reducere lentă a masei osoase (fără durere sau alte simptome).

Osteoporoza constă dintr-o rărire prin decalcificarea țesutului osos care își pierde partea minerală de calciu și devine mai puțin dens, mai poros și mai fragil decât în mod normal. Dacă această pierdere nu este identificată din timp (prin examen specific de măsurare a densității osoase), prima care se va instala va fi osteopenia și mai apoi osteoporoza.

Pacientul cu osteoporoză poate avea brusc neplăcuta și dureroasa surpriză a unei fracturi chiar și în urma celei mai mici traume sau căderi ușoare. Riscul fracturilor vertebrale sau al femurului poate compromite în mod serios capacitatea de a se deplasa și de a trăi independent viața. De aceea anotimpul rece este un factor de risc în sine, numai și pentru că riscul de accidentare și fractură crește din cauza condițiilor meteo specifice.

La fiecare 10 ani, riscul de osteoporoză se dublează

..............

Citește mai mult AICI

×