Să mănănci sănătos şi echilibrat e la fel de simplu ca 1 plus 1. E uşor să iţi schimbi dieta, pentru că măncărurile grase, prea sărate sau foarte dulci pot fi inlocuite cu unele care te ajută să trăieşti mai mult şi mai bine.
Să mănănci sănătos şi echilibrat e la fel de simplu ca 1 plus 1. E uşor să iţi schimbi dieta, pentru că măncărurile grase, prea sărate sau foarte dulci pot fi inlocuite cu unele care te ajută să trăieşti mai mult şi mai bine. Tabelul următor, publicat pe site-ul Institutului Naţional de Sănătate din SUA, iţi arată care sunt principalele elemente nutritive de care ai nevoie, sursele lor şi numărul de calorii.
Calciul este elementul-cheie pentru oase şi dinţi sănătoşi. Fără calciu, sistemul nervos şi muscular nu ar funcţiona normal. Vitamina C, pe care o asimilezi din citrice, ardei gras sau iute, căpşuni, broccoli, kiwi, intăreşte sistemul imunitar. Ba mai mult, s-a demonstrat că vitamina C este importantă in lupta anticancer. Fibrele menţin digestia in parametri normali, previn infarctul şi cancerele digestive.
Antioxidanţii sunt cuoscuţi pentru proprietăţile lor anticancerigene, de prevenire a bolilor de inimă şi chiar a maladiei Alzheimer. Acidul folic este important in diviziunea şi dezvoltarea celulară şi mai ales a celulelor roşii. Iar fierul ajută la transportul oxigenului de-a lungul corpului nostru. Fierul il găsim in scoici, orez, soia, roşii, spanac, ficat, carne de vită.
Calciu
Alimentul (100 g)Â Â Â Â Â Â Â Â Â Calorii
Lapte şi produse lactate 65
Făină de porumb 351
Făină de grău 349
Sardine 280
Spanac 25
Soia 327
Nap 35
File de somon  310
Rubarbă 20
Salată verde 32
Fibre
Alimentul (100 g)Â Â Â Â Â Â Â Â Â Calorii
Orz 343
Secară 353
Fasole boabe   303
Mazăre boabe 323
Fulgi de ovăz   374
Curmale 310
Roşii 20
Zmeură 71
Făină de porumb 351
Anghinare 25
Antioxidanţi
Alimentul (100 g)Â Â Â Â Â Â Â Â Â Calorii
Fasole verde 33
Afine   72
Bame  39
Prune  89
Nuci    650
Mere   67
Scorţişoară 200
Vin roşu 80
Varză de Bruxelles 50
Mure   77
Acid folic
Alimentul (100 g)Â Â Â Â Â Â Â Â Â Calorii
Organe de pui sau de curcan    200
Linte    333
Fasole neagră Â 250
Portocale         50
Fasole boabe   303
Spanac            25
Sparanghel      24
Ficat de vită Â Â Â Â 109
Năut    360
Bame  39