x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Aspergiloza invazivă - această infecție fungică e ascunsă în perna ta

Aspergiloza invazivă - această infecție fungică e ascunsă în perna ta

04 Oct 2020   •   10:54
Aspergiloza invazivă - această infecție fungică e ascunsă în perna ta

Feriți-vă de perne și pilote folosite înainte de alții! Pot adăposti ciuperci care provoacă o infecție gravă numită aspergiloză invazivă. Este a doua cauză principală de deces din cauza infecției fungice, în spitale.

Cu fiecare respirație, respirăm sute de spori invizibili. În timp ce cei mai mulți sunt inofensivi, ar trebui să fim deosebit de precauți cu privire la ciupercile din genul Aspergillus. Acestea pot provoca o infecție gravă a plămânilor, numită aspergiloză invazivă.

Aspergiloză invazivă: o infecție îngrijorătoare care poate fi pândită în perne

Aspergillus se numără printre ciupercile care eliberează cei mai mulți spori în aer. Prin urmare, sunt foarte prezenți în aerul din jurul nostru. Și nu numai!

Dr. David Denning, profesor de boli infecțioase la Universitatea din Manchester, care cercetează această boală, a confirmat că această ciupercă este capabilă să crească în așternutul nostru, alături de acarieni și umezeala din transpirație. Pe de altă parte, uscarea hainelor umede pe încălzitoarele din interior ar crește, de asemenea, nivelul de umiditate în casă, creând un teren de reproducere ideal.

„Pernele și plapumele conțin o cantitate mare de aspergillus”, spune el. „Și, de îndată ce începeți să le loviți, o mulțime de fungi de aspergillus poate fi eliberată în aer. Și apoi îi puteți... respira”. El adaugă: „Pentru persoanele sănătoase, riscul de aspergiloză invazivă este aproape de zero. Respiră acești spori în fiecare zi și sunt capabili să omoare mucegaiul în plămâni. Dar pacienții fragili nu sunt în stare”.

Pentru a preveni riscurile și bolile, expertul britanic sfătuiește să schimbați sau să spălați bine pernele la fiecare 6 luni. Această perioadă trebuie redusă la 3 luni pentru cei cu o sănătate mai fragilă.

Ciuperci capabile să crească în plămâni

Un sistem imunitar............

Citește mai departe AICI

×