x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Banca de sânge placentar

Banca de sânge placentar

de Steluta Indrei    |    07 Oct 2008   •   00:00

Prima bancă publică de sânge placentar din ţara noastră a fost deschisă la Cluj-Napoca, informează Fundaţia Eurocord România şi Cord Blood Center Ro.



Prima bancă publică de sânge placentar din ţara noastră a fost deschisă la Cluj-Napoca, informează Fundaţia Eurocord România şi Cord Blood Center Ro. La această bancă publică au acces în mod gratuit toţi cetăţenii români care vor să doneze sânge placentar, dar şi cei care au nevoie de un transplant de celule hematopoietice. 
Atunci când un pacient are nevoie de un transplant, poate apela în mod gratuit la un donator aflat în baza de date a băncii publice de sânge placentar. Dacă testul compatibilităţii este trecut, pacientul are acces la grefa de transplant aflată în proprietatea băncii.
Tot la Cluj există din iunie 2008 şi o bancă privată de sânge placentar. Această bancă stochează contra cost unităţile de sânge recoltate din cordonul ombilical la naştere, iar sângele poate fi folosit doar pentru copilul familiei care plăteşte acest serviciu sau pentru o rudă apropiată. Spre deosebire de recoltarea sângelui placentar pentru uzul propriu, donarea acestuia către banca publică înseamnă a accepta utilizarea sângelui şi în cazul altei persoane. Primele donaţii de sânge placentar către banca publică de la Cluj au avut loc la 25 septembrie, iar pentru ca banca să fie declarată funcţională spre a oferi grefe de transplant este nevoie de cel puţin 3.000 de unităţi de sânge placentar.


Reguli

În prezent, orice mamă din ţara noastră care aduce pe lume un copil poate alege trei variante: de a păstra sângele placentar într-o bancă privată şi de a plăti pentru asta, de a dona sângele către banca publică, neavând nimic de pierdut, sau de a refuza donarea, situaţie în care totul se aruncă împreună cu placenta. În cazul în care mama alege una dintre primele două variante, ea va încheia un contract cu Fundaţia Eurocord România/Cord Blood Center. Mama este proprietara sângelui şi ea decide ce vrea să facă cu acesta: să îl păstreze numai pentru copilul ei şi să plătească pentru asta sau să îl doneze. Maternităţile sau alte instituţii nu au nici o implicare contractuală din acest punct de vedere.
Procedura de recoltare a sângelui placentar nu implică riscuri nici pentru mamă, nici pentru făt. De aceea, medicii din maternităţi ar trebui să le explice mamelor avantajele păstrării sângelui placentar fie într-o bancă publică, fie într-una privată. Astfel, orice mamă ar putea să acorde o şansă propriului copil sau o speranţă altui copil.


COSTURI. În cazul alegerii stocării sângelui placentar în banca privată de la Cluj, costul procedurii de prelevare, transport şi analiză ajunge la 3.270 lei. Apoi depozitarea pe întreaga durată de viaţă a copilului sau până când acesta are nevoie de sânge costă aproximativ 100 lei (+TVA) pe an.

×
Subiecte în articol: sănge bancă placentar de ştiut