x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Bronhodilatatoarele, medicamentele care ne ajută să respirăm

Bronhodilatatoarele, medicamentele care ne ajută să respirăm

de Dr Dana Tinică    |    31 Ian 2012   •   21:00
Bronhodilatatoarele, medicamentele care ne ajută să respirăm

Bronhodilatatoarele sunt medicamente care au ca efect largirea calibrului cailor respiratorii (bronhiilor), crescand astfel fluxul de aer circulant si ajutand bolnavul sa respire mai usor. Sunt medicamente esentiale folosite in tratarea astmului bronsic si BPCO (bronhopneumopatia cronica obstructiva). Ele combat astfel dispneea (respiratia dificila) care apare la eforturi fizice din ce in ce mai mici in BPCO sau brusc, in crize caracteristice astmului bronsic.

Bronhodilatatoarele nu vindeca propriu-zis afectiunea, dar au un efect esential in tratarea, ameliorarea simptomelor si tinerea sub control a maladiei. Exista numeroase medicamente de acest tip. Unele au durata scurta de actiune, adica efectul lor se instaleaza rapid, in cateva minute (2-5 minute) de la administrare si dureaza cateva ore (circa 2-4-6 ore), ele putand fi administrate de mai multe ori pe zi. Acestea sunt indicate atat in scop curativ, pentru combaterea rapida a tulburarilor respiratorii, dar se pot administra si preventiv, cu cateva minute inainte de un eveniment susceptibil de a produce disfunctii respiratorii (inainte de un efort fizic, inainte de contactul cu aerul rece). Bronhodilatatoarele cu actiune prelungita au o durata mare de actiune, de circa 12 ore, controland astfel evolutia bolii si instalarea simptomelor, fiind administrate la ore fixe, de 2-3 ori pe zi . Din cauza acestor efecte diferite si complementare, bronhodilatatoarele de scurta si lunga actiune se administreaza de obicei in paralel.

Medicamentele bronhodilatatoare se administreaza sub diferite forme: cu ajutorul unui inhalator, prin nebulizare, dar si ca tablete sau injectabil. Inclusiv bronhodilatatoarele cu actiune prelungita pot fi administrate inhalator, ceea ce scade riscul efectelor adverse. Inhalatorul este un mic dispozitiv sub presiune, care livreaza medicamentele sub forma de aerosol, intr-o forma corect dozata, permitand accesul direct al substantelor in plaman. Exista multe tipuri de inhalatoare, dar in principiu actioneaza astfel: se introduce un capat al inhalatorului in gura si se apasa declansand eliberarea substantelor active, moment in care se inspira. Nebulizatorul este mai usor de folosit pentru pacient (in special in cazul copiilor) si permite administrarea unor doze mai mari de medicamente. Acesta este un dispozitiv (conectat la curent sau baterii) care transforma lichidele in aerosoli (un fel de,, ceata') , care impreuna cu oxigenul sunt inspirate usor pe gura, printr-o masca sau piesa bucala, in decurs de 15 minute.

Exista trei tipuri de medicamente bronhodilatatoare: betamimetice, anticolinergice si teofiline, care pot fi administrate separat sau in asociere.
● Betamimeticele stimuleaza receptorii beta2 de la nivelul bronhiilor, determinand relaxarea si dilatarea acestora. In plus unele dintre ele cresc activitatea cililor (mici ,,perisori'aflati pe peretele interior al bronhiilor, care se misca, impingand mucusul spre exterior), permitand eliminarea mai usoara a mucusului. Betamimeticele cu durata scurta de actiune sunt reprezentate de salbutamol, fenoterol sau terbutalina. Cele de lunga actiune sunt reprezentate de salmeterol si formoterol. Mai ales atunci cand sunt administrate sub forma de tablete pot determina reactii adverse ca tremuraturi, dureri de cap, cresterea frecventei cardiace, iritabiliatate, tulburari de somn, ele trebuind a fi administrate cu atentie bolnavilor cu hipertiroidism, boli cardiovasculare si diabet zaharat.

● Anticolinergicele actioneaza mai lent decat betamimeticele, dar prezinta o mare eficacitate. Sunt reprezentate de ipatropium si tiotropium si au putine efecte adverse, fiind mai usor tolerate decat betamimeticele, trebuind evitate doar in cazul bolnavilor cu glaucom si afectiuni ale prostatei.

● Teofilina este un bronhodilatator cu actiune prelungita, administrat sub forma de tablete, fiind indicat pacientilor cu forme severe de BPCO. Prezinta numeroase efecte adverse ca aritmii, tremor, insomnii, dureri de cap, tulburari digestive, convulsii, trebuind administrat cu prudenta cardiacilor.

×
Subiecte în articol: bronhodilatatoare