x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Când şi cât de des ar trebui să mergem la medic

Când şi cât de des ar trebui să mergem la medic

21 Noi 2011   •   21:00
Când şi cât de des ar trebui să mergem la medic

Desigur, fiecare dintre noi isi cunoaste propriul sau corp si recunoaste atunci cand se simte rau. Insa acest "rau" are o semnificatie diferita pentru fiecare persoana si, desigur, o alta insemnatate pentru medic. Cu toate acestea, exista anumite simptome care ne fac sa ne prezentam la medic sau cel putin ar trebui sa ne traga un semnal de alarma ca exista ceva care nu functioneaza bine in corp. Cel mai usor este sa previi decat sa tratezi o boala si fiecare bolnav are particularitatile lui.

Cel mai frecvent simptom care ne determina sa ne prezentam la medic este durerea: de dinti, de cap, de picioare, in piept... Ar fi bine sa ne prezentam la medic ori de cate ori durerea nu cedeaza la administrarea de medicamente obisnuite sau isi schimba caracterul ei obisnuit (intensitate, frecventa, alte simptome cu care se asociaza). Atentie insa la automedicatie! in farmacii sunt unele substante care nu pot fi eliberate decat pe baza unei retete, deci in urma unui consult medical. S-a ajuns la aceasta regula, deoarece oamenii si-au facut un obicei din a-si administra singuri medicamente, in special antibiotice (automedicatia). Este un obicei periculos, pentru ca microbii au devenit in timp rezistenti la antibioticele comune si a fost nevoie de introducerea de clase mai puternice de antibiotice.

Programele nationale de sanatate au un calendar al vizitelor periodice - pe an/pe luna - ce ar trebui facute la un medic: copiii mici, care trebuie vaccinati la 2, 4, 6 luni; adultii care ar trebui sa mearga la un specialist o data pe luna. Cel mai mare pericol este insa teama ca medicul ar putea sa ne gaseasca o boala. De aceea, sunt recomandate controale periodice, acele "revizii periodice' chiar daca nu ne supara nimic. Pentru aceasta trebuie sa consultam medicul de familie, care este cel mai competent si apropiat prieten al sanatatii dumneavoastra si al intregii familii. De aceea este important ca fiecare persoana sa aiba un medic de familie, de preferat in orasul in care locuieste, ca sa il poata vizita rapid.

Medicina de Familie este o specialitate care se practica inca din antichitate si care, in zilele noastre, s-a impus in randul pacientilor ce isi doresc o legatura directa si personala cu medicul lor de familie. Medicul de familie este cel care este alaturi de pacient inca de la nasterea lui, inca din prima luna de viata, si trece cu el prin toate etapele de dezvoltare de-a lungul vietii - sugar, copil mic, prescolar, adolescent, adult, parinte, varstnic.

×
Subiecte în articol: jurnalul de sanatate