x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Ce este glosodinia, cum se manifestă și ce ne recomandă stomatologii să facem

Ce este glosodinia, cum se manifestă și ce ne recomandă stomatologii să facem

06 Oct 2019   •   09:58
Ce este glosodinia, cum se manifestă și ce ne recomandă stomatologii să facem

Unele probleme stomatologice, chiar dacă nu par foarte grave, generează disconfort și ne afectează calitatea vieții. Acesta este și cazul glosodinia, o senzație de arsură în gură, pe care, posibil, am experimentat-o mulți dintre noi, dar nu am știut cum se numește. Specialiștii nu au reușit, încă, să identice cauzele care generează glosodinia, însă dr. Ion Melnic, specialist în chirurgie dento-alveolară și coordonator al Clinicilor Dr. Melnic, ne explică de ce este important să acționăm încă de la primele semne ale apariției acestei senzații de disconfort.

Glosodinia își face simțită prezența printr-o senzație de arsură la nivelu întregii cavități bucale. Pentru început, ușor, la nivelul limbii, obrajilor și gingiilor, iar apoi cuprinde toată gura. “Glosodinia poate fi primară, ale cărei cauze, încă, sunt neclare, sau secundară, ce apare ca o consecință a unor afecțiuni sistemice. În forma sa secundară, dacă nu poate fi chiar evitată, măcar simptomele ei pot fi mult diminuate cu tratamentul adecvat”, a declarat, pentru Ziar Medical, dr. Ion Melnic.

Ce poate genera glosodinia

“Sănătatea cavității bucale influențează direct apariția glosodiniei. O persoană care are dinți crescuți anormal, implanturi sau lucrări dentare realizate greșit se poate alege cu leziuni în cavitatea bucală. De asemenea, un pacient cu ticuri nervoase, cum ar fi, de exemplu, bruxismul (scrâșnirea dinților), riscă să aibă astfel de leziuni. Și cei obsedați de igiena dentară, care o duc la extrem și fac un periaj excesiv sau brutal al dinților sau folosesc de multe ori pe zi apa de gură, își produc astfel de iritații în cavitatea bucală. Chiar și cei care beau frecvent și în cantități considerabile, sucuri acidulate, riscă să facă glosodinia”, explică medicul.

Lipsa unor vitamine favorizează glosodinia

“Și persoanele care au lipsă de vitamine și minerale au risc de glosodinia. În special carența de vitamine din grupul B și cele de fier și acid folic constituie factori favorizanți. De aceea este bine să vă faceți analize, pentru a vedea ce carențe aveți și să luați suplimente. De asemenea, pentru o carență de vitamine din grupul B puteți adopta o dietă adecvată, bazată pe alimente care le conțin: cartofii, somonul, morcovii, fasolea păstăi, sparanghelul, tonul, pepenele galben, vinetele, mazărea, varza creață sau nucile”, recomandă dr. Ion Melnic.

Unele infecții pot genera glosodinia

.........................

Citește mai departe AICI

Stomatologia Geriatrică- consideraţii generale

Albirea dinților – cum se face și când este recomandată

×