x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Ce simptome trebuie să te ducă la pneumolog

Ce simptome trebuie să te ducă la pneumolog

26 Oct 2018   •   16:53
Ce simptome trebuie să te ducă la pneumolog

Dacă observați că obosiți foarte rapid, la cel mai mic efort, respirația devine grea, aveți o tuse sâcâitoare, cu expectorații, care nu cedează, somnul vă este fragmentat cu treziri cu senzații de sufocare și, nu de puține ori, vă doare capul și amețiți, categoric se impune o vizită la pneumolog.

“Este recunoscut faptul că toți pierdem, pe an, circa 25 ml din capacitatea respiratorie, însă un plămân afectate pierde de două ori mai mult, iar când pacientul ajunge în jurul vârstei de 45 de ani, apar probleme respiratorii mai mari. După această vârstă, anual, orice persoană ar trebui să-și facă o spirometrie, pentru a-și testa capacitatea pulmonară. În mare parte, depinde de noi cum ne gestionăm sănătatea şi la ce obiceiuri nocive renunţăm pentru a ne păstra intactă capacitatea respiratorie. Fumatul este un dușman de temut al plămânului, urmat de poluare”, a declarat prof. dr. Florin Mihălțan, președintele Societății Române de Pneumologie.

Toamna și iarna, afecțiunile pulmonare se exacerbează

“În primul sezonul rece, toamna și iarna, astmul se exacerbează iar bolile respiratorii obstructive și bronhopneumopatiile cronice se înmulțesc. Pneumoniile pot fi întâlnite în orice sezon dar, cu precădere, toamna și iarna, numărul lor crește considerabil. Când gripa își face de cap, și apare un val de îmbolnăviri, se înmulțesc și pneumoniile. Ele se manifestă prin.........

Citește mai departe despre simptomele bolilor de plămâni

×