x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Corpi străini în ureche: Cauze, simptome și tratament

Corpi străini în ureche: Cauze, simptome și tratament

15 Ian 2019   •   22:05
Corpi străini în ureche: Cauze, simptome și tratament

Corpii străini auriculari sunt obiecte de mici dimensiuni, animate sau inerte, care au pătruns în conductul auditiv extern.

Dr. Adrian Ilie, medic primar O.R.L. la Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila” precizează tipurile de corpi străini auriculari, ce simptome dau aceștia și cum se tratează.

Corpii străini auriculari pot fi endogeni, adică produşi de organism (dopul de cerumen sau dopul epidermic) sau exogeni, care provin din mediul înconjurător. Corpii străini exogeni pot fi clasificați în: animați sau vii, fiind reprezentați de insecte pătrunse accidental în ureche, şi neanimați, introduşi de pacient în ureche, în special de către copii (semințe, boabe, fragmente de jucărie sau hârtie).

Prezența unui corp străin în ureche se manifesta prin prurit (mâncărime auriculară), jenă auriculară, asociate cu scăderea auzului şi autofonie. Aceste simptome sunt reversibile în urma îndepărtării corpului străin. În cazul insectelor pot apărea zgomote intense în ureche, amețeli, tuse, anxietate din cauza mişcării acestora în ureche.

Uneori se pot complica şi cu perforarea timpanului, în acest caz durerea auriculară fiind intensă.

De ce sunt o urgență corpii străini auriculari?

Dacă se neglijează corpul străin în ureche mai mult timp poate apărea o suprainfecție locală (otita externă). Simptomele sunt: durere, scurgere purulentă sau sangvinolentă din ureche cu miros neplăcut.

În ce constă tratamentul?

.......................

Citește mai departe AICI

×