x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Cu ASLO pot depista infectiile

Cu ASLO pot depista infectiile

30 Mar 2006   •   00:00

Faringitele acute repetate in copilarie poate duce la complicatii grave daca a fost produsa de un microb numit streptococ betahemolitic grup A, persistent si transmisibil.

Streptococul invadeaza organismele tinere, afectand in mod deosebit copiii si adolescentii. La acestia, simptome precum febra, dureri in regiunea faringo-amigdaliana sau dureri articulare trebuie sa trimita catre efectuarea unei analize numite ASLO. Investigatia depisteaza anticorpii pe care organismul ii dezvolta impotriva acestui streptococ.

VALORI


Anticorpii antistreptococici pe care ii depisteaza analiza se numesc antistreptolizine O, de unde si abrevierea ASLO. Valorile normale ale acestor anticorpi in sange sunt de maximum 200 UI/ml. "Valorile mai mari decat cele normale arata ca bolnavul a trecut prin episoade repetate de faringita sau angina streptococica. Tratamentul, care consta in penicilina, trebuie urmarit in permanenta prin efectuarea de noi teste ASLO, care verifica disparitia streptococului din organism", precizeaza dr. Smaranda Botea, medic primar medicina de laborator si coordonator al laboratorului de bacteriologie de la Institutul de Boli Infectioase "Prof. dr. Matei Bals". Repetarea acestei analize este cu atat mai importanta pentru prevenirea complicatiilor ce pot surveni dupa infectii persistente si repetate cu streptococul grup A. Intrucat el este foarte rezistent, riscul ca el sa se reactiveze este foarte mare.

COMPLICATII


"Antistreptolizina O produce fenomene inflamatoare grave care cauzeaza leziuni la nivelul organelor si tesuturilor, uneori distrugandu-le", avertizeaza dr. Smaranda Botea. Anticorpii pot afecta miocardul, favorizand aparitia miocarditei, sau endocardul, provocand stenoza mitrala. O alta complicatie a acestei infectii este reumatismul articular acut, care apare la doar cateva saptamani de la infectia cu streptococul si care se manifesta indeosebi la nivelul articulatiilor mari (cot, genunchi). Antistreptolizina O poate provoca, de asemenea, tulburari neurologice precum coreea (miscari musculare involuntare ale diverselor segmente corporale). Si rinichiul poate fi afectat de acest streptococ. El poate provoca glomerulonefrita acuta si chiar insuficienta renala.

Atunci cand valorile ASLO sunt mari, se impun efectuarea de investigatii suplimentare. Astfel, pentru verificarea filtrarii renale se realizeaza un sumar de urina, iar pentru afectiunile inimii se realizeaza un examen clinic si o investigatie imagistica.

SUPRAVEGHERE. Dupa o infectie, ASLO creste in doua-trei saptamani, atinge o valoare maxima in a cincea saptamana, iar in urmatoarele luni scade lent daca boala este tratata. Valorile trebuie monitorizate pe parcursul tratamentului pana cand ating limitele normale. Se considera ca bolnavul este vindecat numai atunci cand ASLO are valoare normala. In cazul in care infectia nu este tratata, medicatia nu este corespunzatoare sau s-a produs o complicatie, ASLO poate capata valori de pana la 2.500 UI/ml.
×
Subiecte în articol: analiza aslo