Temperaturile scăzute aduc cu sine un inamic de temut: gripa. Diferită şi mult mai severă decât o banală răceală, gripa se transmite foarte uşor, prin tuse şi strănut.
Indirect, ne putem îmbolnăvi prin atingerea unor obiecte proaspăt contaminate (batiste, prosoape, veselă). Simptomele apar la cel mult patru zile de la pătrunderea virusului în organism, în timp ce persoana infectată transmite virusul gripal la o zi după apariţia simptomelor. Statisticile medicale arată că, anual, cel puţin 15% dintre adulţi se pot îmbolnăvi de gripă, deşi au la îndemână mai multe modalităţi prin care pot ţine la distanţă virusul.
EVITAŢI LOCURILE AGLOMERATE!
În afară de vaccinarea antigripală, care oferă o protecţie de circa 80%-90%, este indicat să evităm pe cât posibil locurile aglomerate (precum pieţele sau mall-urile), unde putem intra în contact cu persoane infectate. Deşi poate părea absurd, spălarea mâinilor mai des, în special după suflarea nasului, este un gest care distruge virusurile şi bacteriile. Aerisirea locuinţei sau a birourilor, cu menţinerea unei temperaturi de 18-20 de grade Celsius, precum şi evitarea vizitării bolnavilor de gripă sunt alte două măsuri de profilaxie.
La toate acestea se adaugă o alimentaţie bogată în legume şi fructe, în special cele care au un conţinut ridicat de vitamina C: mere, lămâi, kiwi, portocale. Medicii recomandă ca în cazul apariţiei unor simptome de gripă (febră peste 39 de grade, tuse, dureri de cap şi musculare) să nu recurgem la automedicaţie, ci să cerem ajutorul unui specialist.
RECOMANDARE
Vaccinarea antigripală reprezintă cea mai eficientă metodă de protejare împotriva virusurilor gripale şi a complicaţiilor asociate gripei. Ea se recomandă tuturor persoanelor cu vârste peste 1 an, care nu sunt răcite în momentul vaccinării. Singura contraindicaţie la vaccinare este alergia la proteina de ou. Ca reacţii adverse, cel mai frecvent întâlnite sunt durerea şi mâncărimea la locul înţepăturii. Potrivit Ministerului Sănătăţii, persoanele care nu şi-au făcut încă vaccinul antigripal îl mai pot face până la sfârşitul lunii ianuarie.
BOALA, ÎN CIFRE
Potrivit prof. Viorel Alexandrescu, şeful Centrului Naţional pentru Gripă, această boală infecţioasă, extrem de contagioasă, determină anual, la nivel mondial, sute de milioane de îmbolnăviri şi până la un milion de decese. Studiile efectuate în Uniunea Europeană au arătat că gripa este responsabilă de cel puţin trei, cinci zile de absenteism de la serviciu.
Citește pe Antena3.ro