MEDICUL DE FAMILIE
Ai febra, te doare capul sau te sacaie un dinte... Deschizi raftul cu medicamente din baie, dar nu stii ce sa alegi. Aspirina sau paracetamol?
Conf. dr. Dumitru Matei ne ghideaza, precizand cand sa apelam la aspirina si cand la paracetamol. "Perceptia durerii variaza de la un individ la altul. Pentru aceeasi problema, un pacient simte o durere usoara sau deloc, altul o durere moderata, iar al treilea o durere foarte puternica. Cele doua medicamente sunt incadrate in categoria analgezicelor sau a medicamentelor care calmeaza durerea. Aspirina se administreaza in cazul durerilor insotite de inflamatii, in vreme ce paracetamolul este recomandat in durerile fara inflamatii, putand fi inlocuit cu algocalminul."
Stari febrile
Aspirina determina reactii adverse daca este administrata in doze mari si o perioada mai lunga de cinci zile. Printre efectele secundare ale aspirinei se numara iritarea tubului gastro-intestinal, agravarea ulcerului sau a gastritei existente, hemoragii intestinale cu risc de anemie pana la leziuni hepatice si chiar coma. Din aceste motive, aspirina este contraindicata sugarilor si copiilor in primii 3-5 ani de viata. In acest moment, normele Organizatiei Mondiale a Sanatatii recomanda aspirina in special in tratarea bolilor reumatismale inflamatorii. In doze uzuale de 75-100 mg/zi , aspirina are proprietati vasodilatatoare, putand preveni accidentele vasculare tromboembolice. Aspirina poate fi folosita in starile febrile, viroze respiratorii, dar numai la varsta adulta si cu precautie. Aspirina clasica pierde teren in fata celei tamponate, luata dupa masa sau asociata cu un pansament gastric. Paracetamolul sau acetaminofenul este cel mai utilizat antitermic la nivel mondial. Este folosit si in stari febrile la copiii care au peste 3-4 luni de viata. In cazul virozelor respiratorii, unui adult i se prescriu doua-trei tablete de paracetamol pe zi, dar nu mai mult de cinci-sapte zile. In doza mare si luat necontrolat, paracetamolul poate provoca leziuni hepatice.
Reactii adverse
Aspirina si paracetamolul nu se iau simultan. "Cele doua medicamente se pot asocia prin alternanta in tratamentul virozelor respiratorii, dar numai la adulti. Trebuie sa se faca eforturi pentru ca populatia sa constientizeze ca nu este bine sa ia pastile fara sa consulte medicul. Nu exista un medicament ideal care sa nu aiba efecte adverse", avertizeaza conf. dr. Dumitru Matei, seful Catedrei de Medicina de Familie, de la Universitatea de Medicina si Farmacie "Carol Davila". In Statele Unite ale Americii, dozele mari de paracetamol sunt pe primul loc printre cauzele bolilor hepatice. In 1998, 28% dintre bolile de ficat erau generate de abuzul de paracetamol, in vreme ce in ultimii ani aceasta proportie a ajuns la 51%. Multe dintre intoxicatiile cu analgezice de tipul paracetamolului duc la moartea pacientului.
Citește pe Antena3.ro