x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Fara frica la operatie!

Fara frica la operatie!

24 Mar 2006   •   00:00

"Am vazut analizele si am ajuns la concluzia ca aveti nevoie de o interventie chirurgicala!" Unele persoane trec relativ usor peste acest anunt al medicului, altele – dimpotriva. Impactul psihologic al unei posibile interventii chirurgicale este diferit de la o persoana la alta. "Nimeni nu vrea sa se opereze de placere, toti pacientii au o anumita teama, o retinere chiar si fata de operatii mai simple – cum ar fi o interventie stomatologica sau una in sfera ORL. Retinerile si temerile sunt mult mai mari atunci cand interventia chirurgicala presupune un grad ridicat de risc, atunci cand boala este grava sau cand varsta este inaintata", arata conf. dr. Dumitru Matei, seful Catedrei de Medicina de Familie de la Universitatea de Medicina si Farmacie "Carol Davila".

Bolnavul simte nevoia sa se sfatuiasca cu cineva inainte de interventia chirurgicala – fie cu membrii familiei, fie cu persoane care au trecut prin situatii similare, fie cu medicul de familie. "Exista pacienti care tind sa ignore recomandarile medicului si nu constientizeaza suficient gravitatea bolii. Medicul de familie trebuie sa il convinga pe bolnav sa nu amane interventia pentru ca de aceasta depinde viata sa. Daca pacientul este speriat de operatie, medicul trebuie sa il determine sa fie increzator in sansele de reusita a operatiei. In acelasi timp, rolul medicului de familie este de a modula legatura dintre pacient si chirurg", continua conf. dr. Dumitru Matei.

Varstnicii

Varstnicii accepta mai usor bolile cronice, pentru ca o data cu inaintarea in varsta aceste afectiuni se regasesc la majoritatea pacientilor. Nu acelasi lucru se poate spune despre o operatie. Pacientii in varsta sunt mai reticenti la schimbare si, adesea, sunt greu de convins sa ajunga pe masa de operatie. De aceea, necesitatea efectuarii unei operatii nu trebuie comunicata cu brutalitate bolnavilor. Ei trebuie informati inainte de operatie astfel incat sa cunoasca riscurile si beneficiile acesteia.

Stiri

MEDICAMENTE. Potrivit cercetatorilor japonezi, statinele au capacitatea de a imbunatati circulatia sangvina in cazul retinopatiei diabetice si al altor afectiuni oculare. Retinopatia diabetica apare in cazul formelor de diabet zaharat prost controlat. In multe cazuri, aceasta afectiune evolueaza pana la orbire. In mod normal, statinele sunt recomandate pentru scaderea nivelului colesterolului in sange si pentru reducerea riscului de afectiuni cardiovasculare.

ASPIRINA. Potrivit unui articol publicat in numarul din mai al revistei americane Journal of Urology, antiinflamatoarele nonsteroidiene provoaca tulburari erectile in cazul barbatilor de varsta medie. Studii anterioare au aratat ca bolnavii cu artrita sufera mai frecvent de tulburari erectile. Se pare ca disfunctiile sexuale la aceasta categorie de pacienti sunt determinate de medicatia specifica. Statisticile arata ca din 1.000 de pacienti tratati cu antiinflamatoare nonsteroidiene 93 au tulburari erectile. Studiile vor continua pentru a se putea da o explicatie stiintifica acestui fenomen.

OSTEOPOROZA. Femeile peste 45 de ani petrec mai multe zile in spital pentru fracturi cauzate de osteoporoza decat pentru orice alta boala. In acest moment, in lume aproximativ 75 de milioane de persoane sufera de osteoporoza. In Romania, nu mai putin de 1,5 milioane de femei sunt diagnosticate cu aceasta boala. Potrivit estimarilor specialistilor, in urmatorii 50 de ani, numarul bolnavilor de osteoporoza se va dubla din cauza imbatranirii generale a populatiei si din cauza stilului de viata nesanatos.

×
Subiecte în articol: medicul de familie