x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Gesturi care ajuta prostata

Gesturi care ajuta prostata

20 Apr 2006   •   00:00

Parte din aparatul reproducator masculin, prostata cantareste numai un gram la nastere si poate ajunge la maximum 15 grame la 25 de ani. Spre maturitate, aceasta glanda capata forma si dimensiunea unei nuci. Ea produce un lichid care contribuie la formarea spermei. Lichidul se varsa in canalele ejaculatorii care strabat prostata. Prin urmare, glanda este implicata in functia sexuala a barbatului. Dar pentru ca este strabatuta de uretra, prostata influenteaza si functia urinara a barbatului. O caracteristica a prostatei este procesul de imbatranire, incepand cu varsta de 35 de ani. La 50 de ani pot sa apara primele semne de boala.

"O zicala romaneasca spune ca barbatul nu poate scapa de trei rele: barba, armata si prostata. De armata barbatii au scapat, dar prostata va crea intotdeauna neplaceri dupa varsta de 50 de ani", ne spune col. conf. dr. Dan Mischianu, seful Sectiei de Urologie de la Spitalul Militar Central Bucuresti. Urinare frecventa, mai ales noaptea, dificultate la inceperea si terminarea urinatului, senzatia ca vezica nu se goleste complet dupa urinare, jet urinar intrerupt sau reducerea fortei jetului urinar. Acestea sunt cele mai frecvente suferinte ale bolnavului cu adenom de prostata (hiperplazia benigna de prostata), o afectiune des intalnita la barbatii varstnici. Prostata poate fi afectata si de infectii (prostatite) sau cancer. Din pacate, prea putine se pot face in sensul prevenirii acestor afectiuni. Dar suferinta bolnavului poate fi curmata prin diagnosticul precoce, asupra caruia insista col. conf. dr. Dan Mischianu.

TEST. Comitetul de Consens al Organizatiei Mondiale a Sanatatii a creat, in 1991, un chestionar pe care col. conf. dr. Dan Mischianu il recomanda tuturor barbatilor trecuti de 50 de ani. De raspandirea chestionarului se ocupa medicul de familie si tot el este cel care calculeaza punctajul. Testul, asa-numitul scor al simptomelor prostatice (I-PSS, ceea ce se traduce prin International Prostate Symptom Score), contine sapte intrebari referitoare la dificultatile de urinare pe care le intampina barbatul. "Un punctaj cuprins intre 7 si 18 ne arata ca barbatul are prostatism moderat, iar un punctaj mai mare de 18 sugereaza prostatism sever", explica col. conf. dr. Dan Mischianu.

TUSEUL RECTAL. Nu intotdeauna adenomul de prostata sau cancerul de prostata au manifestari clinice. De aceea, in cadrul examenului clinic de rutina, medicul de familie trebuie sa efectueze cel putin anual un tuseu rectal tuturor barbatilor cu varsta peste 50 de ani. Tuseul rectal ofera informatii importante cu privire la dimensiunea si consistenta prostatei si exclude prezenta altor afectiuni la nivelul pelvisului. "Este foarte important ca medicul de familie sa se implice in diagnosticul si in tratamentul acestei patologii larg raspandite", semnaleaza col. conf. dr. Dan Mischianu.

PROSTATITE. Orice infectie urinara sau sexuala se poate transmite la prostata, favorizand aparitia prostatitelor acute sau cronice. Aceste afectiuni sunt mai frecvente la barbatii mai tineri de 50 de ani. Infectiile localizate la nivelul prostatei duc la alterarea lichidului seminal, a spermatozoizilor si, in final, la alterarea fertilitatii barbatului. De aceea, pentru a proteja prostata, este foarte important sa prevenim infectiile urinare si sexuale.

PSA. Societatea Americana de Cancer recomanda barbatilor peste 50 de ani efectuarea anuala a unui test numit PSA, care are menirea sa depisteze cancerul de prostata. PSA presupune dozarea unui marker numit antigenul specific prostatei. Col. conf. dr. Dan Mischianu recomanda aceasta testare cu atat mai mult cu cat in Romania cancerul de prostata se afla pe locul al treilea in randul bolilor canceroase ce afecteaza barbatii.

DIETA. Cauzele cancerului de prostata nu sunt cunoscute inca. O serie de studii arata ca ar fi favorizat de o dieta bogata in grasimi animale. Alte studii au demonstrat ca unele alimente au un rol protector asupra prostatei, dar nici una dintre aceste legaturi nu a fost demonstrata stiintific. Cert este ca simptomele adenomului de prostata sunt mai accentuate dupa o masa copioasa sau dupa consumul de alcool, ceea ce demonstreaza ca dieta influenteaza functionarea prostatei.
×
Subiecte în articol: prostată prevenire