x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Hemoragiile nazale - mai frecvente iarna?

Hemoragiile nazale - mai frecvente iarna?

de Dr Dana Tinică    |    31 Ian 2012   •   21:00
Hemoragiile nazale - mai frecvente iarna?

Iata un aspect asupra caruia toate statisticile concorda: fiecare dintre noi a avut macar o data in viata o hemoragie nazala! Cunoscute sub termenul medical de epistaxis, hemoragiile nazale sunt de obicei inofensive, cu un volum mic de sange pierdut si se opresc spontan, fara a fi nevoie de un tratament specific. Epistaxisul poate aparea la orice varsta, fiind mai intalnit insa la copii (intre 2 si 10 ani) si la adultii cu varsta intre 50 si 80 de ani.

Cauzele sunt multiple: iritarea mucoasei nazale din cauza infectiilor (de exemplu banalele viroze respiratorii, sinuzitele acute si cronice) sau alergiilor, traumatismele locale (de la lovituri la nivelul fetei la ,,explorarea" cavitatilor nazale cu degetul, stranuturile repetate, suflarea cu putere a nasului), deviatii de sept, anomalii vasculare la acest nivel, prezenta de corpi straini intranazali, reactii adverse la medicamente (de exemplu la aspirina si alte antiinflamatoare, la anticoagulante, precum si in cazul folosirii abuzive a decongestivelor locale, utilizate pentru combaterea nasului infundat sau secretiilor nazale abundente), factori externi (aerul uscat sau prezenta de toxice in aer, cel mai des la locul de munca). Foarte rar, ele sunt consecinta unor tumori sau tulburari de coagulare. Desi este o conceptie larg raspandita, in realitate, hipertensiunea arteriala nu este o cauza directa de producere a hemoragiilor nazale. La copii, ele sunt favorizate de existenta vegetatiilor adenoide (polipilor), a sinuzitelor cronice, alergiilor sau sunt rezultatul prezentei unui corp strain (care altfel poate ramane asimptomatic pentru mai multa vreme). Sunt totusi hemoragiile nazale mai frecvent intalnite in sezonul rece? De ce?

In special in jumatatea sa anterioara, mucoasa nazala contine numeroase vase de sange subtiri, fragile, care se rup cu usurinta. Virozele respiratorii (des intalnite in aceasta perioada) si alergiile produc tumefierea si iritarea acestei mucoase, predispunand la hemoragie. De asemenea, aerul cald din locuinte (in care suntem fortati sa petrecem foarte mult timp) usuca mucoasa si determina aparitia de mici rupturi si cruste, care pot sangera. Iarna, cand instalatiile de incalzire lucreaza la maximum, umiditatea scade uneori pana la 5% (fiind mai redusa decat cea din desertul Sahara!). Trecerea brusca de la aerul foarte rece de afara si cel cald din casa poate favoriza de asemenea fenomenul.

In cazul declansarii unei hemoragii nazale mentineti-va calmul! Ramaneti in picioare sau asezat, cu corpul aplecat inainte. In nici un caz nu va intindeti (capul trebuie sa fie deasupra nivelului inimii) si nu tineti capul aplecat pe spate. Prindeti ferm partea din fata a nasului intre degete si ramaneti asa timp de 10 minute, respirand doar pe gura. Se pot aplica comprese reci sau o punga de gheata (invelita intr-un prosop). Nu este indicat insa sa puneti vata, tifon sau hartie in interiorul nasului. Dupa oprirea hemoragiei, pentru cateva ore nu suflati puternic nasul si nu consumati lichide fierbinti. Daca sangerarea dureaza mai mult de 20 de minute, daca este urmarea unui traumatism cranian sau facial, daca este masiva, daca este insotita de febra sau durere de cap sau daca este vorba de hemoragii repetate (chiar de mic volum) este recomandat sa va prezentati la medic.

Pentru a preveni hemoragia nazala, evitati traumatismele locale si nu suflati niciodata puternic nasul. Renuntati la fumat (printre altele fumul de tigara irita si usuca mucoasa nazala). Folositi un umidificator de camera, care sa asigure o umiditate de 30%-40%. Daca nu aveti aceasta posibilitate, plasati un vas cu apa in apropierea caloriferului. Mentineti o stare de hidratare optima a organismului, consumand 2-3 litri de lichide zilnic. Puteti proteja mucoasa nazala aplicand pe suprafata acesteia un strat subtire de vaselina, de 2-3 ori pe zi (inclusiv seara la culcare). De asemenea, puteti folosi de cateva ori pe zi solutie salina (sub forma de picaturi ori spray) sau gel salin. Puteti cumpara aceste produse de la farmacie sau prepara o solutie in casa (cu o lingurita de sare la o cana de 250 ml apa calduta).

×
Subiecte în articol: hemoragii nazale