x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Indicii tiroidieni

Indicii tiroidieni

28 Mar 2006   •   00:00

Multe dintre dereglarile hormonale au drept cauza glanda tiroida. Valorile mai mari sau mai mici decat cele normale dau disfunctii grave, care au efecte asupra tuturor organelor si tesuturilor vitale, de la sistemul nervos, sistemul cardiovascular si pana la sistemul osos. Valorile hormonilor tiroidieni si diagnosticul disfunctiilor tiroidiene se stabilesc printr-o analiza a sangelui.

HIPER- SI HIPOTIROIDIE


Cei doi hormoni pe care ii produce tiroida se numesc triiodotironina (T3) si tiroxina (T4). Valorile mai mari decat cele normale, in special ale hormonului T3, indica prezenta unei disfunctii numita hipertiroidie. Dr. Daniel Grigorie, medic primar endocrinolog si director medical al Institutului de Endocrinologie "C. I. Parhon", ne spune ca simptomele unei hipertiroidii sunt de obicei evidente. "Exista suspiciune de hipertiroidie atunci cand bolnavul mananca, dar slabeste foarte mult, cand este nervos si agitat, tremura si are palpitatii", precizeaza dr. Daniel Grigorie. Atunci cand cei doi hormoni au valori mici, apare o disfunctie numita hipotiroidie. Spre deosebire de hipertiroidie, hipotiroidia este insotita insa de simptome mai putin evidente. "Pacientul care sufera de aceasta boala este obosit, are edeme (umflaturi) in special pe pleoape si pe fata, are tegumente reci, este somnolent si nu suporta frigul", arata dr. Daniel Grigorie.

DISFUNCTII


Cresterea tiroidei si producerea hormonilor T3 si T4 sunt controlate de un alt hormon, numit TSH, care este produs de glanda hipofiza. Si modificarile de valori ale TSH-ului pot da disfunctii tiroidiene, care se numesc subclinice. In aceste cazuri, numai valoarea TSH-ului este anormala, in vreme ce T3 si T4 sunt in limita normala. In hipertiroidismul subclinic TSH are valori mai mici decat cele normale. In hipotiroidismul subclinic valoarea TSH este mai mare decat cea normala. "Valoarea hormonului TSH, alaturi de cei doi hormoni ai tiroidei, este importanta atunci cand se diagnosticheaza o disfunctie hormonala", precizeaza dr. Daniel Grigorie.

VALORI NORMALE ALE HORMONILOR TIROIDIENI
  • T3 80 – 200 ngr/ml
  • T4 4,5 – 13 µgr/dl
  • TSH 0,5 – 4,5 µU/ml
  • SFATUL MEDICULUI

    Analizele care stabilesc indicii tiroidieni trebuie sa fie efectuate de persoanele cu gusa, a caror afectiune poate fi cauzata de dereglari hormonale. Dr. Daniel Grigorie sfatuieste ca indicii tiroidieni sa fie stabiliti si la copiii care nu cresc sau care au performante scolare scazute, intrucat cauza ar putea fi o hipotiroidie. Aproximativ 10% din cazurile de tulburari cardiovasculare la varstnici se datoreaza disfunctiilor de tiroida. Din acest motiv, si la varstnicii cu tulburari cardiovasculare se impune stabilirea valorilor celor trei hormoni. Si in dislipidemie (anomalie a nivelului de lipide din sange) cauza ar putea fi de natura hormonala, iar indicii tiroidieni stabilesc acest lucru. Functia tiroidiana trebuie evaluata si in cazul gravidelor, intrucat hipotiroidia are efecte asupra dezvoltarii cerebrale a fatului, iar hipertiroidia produce disgravidie. Uneori, obezitatea poate fi cauzata de disfunctii tiroidiene.

    VARIATII. Valorile celor trei hormoni variaza de la un laborator de analiza la altul, in functie de metoda si de reactivii folositi. Valorile celor trei hormoni pot fi influentate, de asemenea, de anticonceptionale, de unele medicamente pentru tulburari de ritm cardiac, medicamente pentru boli de ficat (din categoria interferoanelor) sau in unele boli precum septicemia, insuficienta cardiaca, boli cronice de ficat si boli renale cronice. Nivelul hormonilor se modifica si in timpul sarcinii. In toate aceste cazuri, analizele hormonale vor indica o falsa disfunctie tiroidiana.
    ×
    Subiecte în articol: analiza tiroidieni