x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Laringita acută. Cum o tratezi

Laringita acută. Cum o tratezi

23 Iun 2019   •   20:46
Laringita acută. Cum o tratezi

Laringita acută este o inflamație a laringelui, cauzele afectării acestuia fiind în principal de natură infecțioasă, predominant virală și apoi într-o măsură mai mică, bacteriană. Alte posibile cauze carese circumscriu diagnosticului de laringită acută sunt: reflux gastro-esofagian, reacție alergică, în special după administrarea unui preparat ce conține iod, ca rezultat al radioterapiei, inhalarea de gaze sau vapori toxici, insuficiență renală, edem de stază și edem angioneurotic.

Tipuri de laringită

În funcție de durată și de intesitatea simptomelor se distinge laringita acută, inflamația de scurtă durată, care nu produce modificări ale caracteristicilor țesuturilor laringelui și laringita cronică, în cazul în care inflamația este de lungă durată și modifică țesuturile laringiene.
În ceea ce privește cauzele care determină ca laringita acută să devină cronică, adenoidita și bolile exantematice trebuie raportate la vârsta pediatrică.

Un mort și o persoană grav rănită într-un accident pe DN7
La maturitate, cronicizarea afecțiunii este favorizată decarențele vitaminice, diabet, prezența alergenilor, a substanțelor chimice, inflamații ale căilor respiratorii superioare și inferioare, reflux gastroesofagian, utilizarea abuzivă a vocii și papilomatoza secundară unei infecții cauzate de virusuri papilloma.

Laringita acută – diagnostic clinic

Diagnosticul laringitei este de obicei clinic, stabilit pe baza simptomatologiei. De departe principalul simptom este disfonia (răgușeală), care uneori degenerează în afonie, pierderea tranzitorie a vocii. În plus, tabloul clinic poate cuprinde tuse uscată și iritantă, expectorare catarală sau mucoasă, uneori purulentă, senzație de uscăciune a gâtului și dispnee.

Mai mult despre stil de viațăsfatul medicului și idei practice.

Vezi și Nodulii tiroidieni și cancerul. Ce trebuie să știi

Laringita acută – abordare terapeutică

.............

Citește mai departe AICI

×