La Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii "Marie Curie" este posibil ca, încă din ianuarie 2010, să funcţioneze prima clinică de chirurgie cardiovasculară pediatrică din Bucureşti.
Aici vor fi în curând montate un aparat de radiologie mobilă, care va putea fi folosit inclusiv la patul pacientului, un aparat care stabileşte nivelul de coagulare a sângelui, un aparat de măsurare a parametrilor vitali, un aparat care recuperează sângele scurs în timpul operaţiei pentru a fi reintrodus în circuitul sanguin, un aparat de stimulare cardiacă postoperatorie, sistemul ECMO - o membrană extracorporală ce poate substitui atât funcţia pulmonară, cât şi pe cea cardiacă. Aici, sunt interesaţi să se angajeze medici români, care s-au specializat şi au operat în spitale renumite din străinătate, cum sunt: Adrian Cruceanu (Italia), Cătălin Badiu (Germania), Dragoş Predescu (Canada), dar şi Alin Nicolaescu de la Institutul de Cardiologie Fundeni. În primul an, la noua secţie, vor fi operaţi aproximativ 200 de copii.
Anual, între 1.000 şi 1.200 de copii cu malformaţii cardiovasculare grave vin pe lume în ţara noastră. 90% dintre ei au nevoie de intervenţii chirurgicale în primul an de viaţă. "Malformaţiile cardiace severe nu iartă", avertizează profesorul doctor Doru Dumbravă, cardiolog la Spitalul "Marie Curie". Asta înseamnă că, fără o operaţie imediată, zeci de micuţi mor. Unii dintre aceşti bebeluşi se mai operau la Târgu-Mureş. Dar clinica este suprasolicitată, iar multe dintre operaţii sunt reprogramate din cauza epuizării fondurilor alocate pentru acest an.
Realizarea clinicii de chirurgie cardiovasculară de la Spitalul "Marie Curie" face parte dintr-un proiect al campaniei "Şansă la viaţă, şansă la noi amintiri". Această campania s-a derulat sub formă de parteneriat între Procter&Gamble, Ministerul Sănătăţii şi Spitalul "Marie Curie".
Citește pe Antena3.ro