Nutritionistii ne spun mereu: mancati cu masura, iar seara foarte putin spre deloc. Din cauza lipsei de miscare la caderea noptii, sansele ca tot ceea ce mancam sa se depuna sunt foarte mari. Un studiu realizat recent care confirma toate aceste lucruri arata ca, din nefericire, exista o legatura stransa intre starea de somn si starea de foame a fiecaruia dintre noi. Cercetatorii nu exclud faptul ca aceasta legatura ar putea fi mai vizibila la persoanele obeze, insa studiul nu a evidentiat acest lucru.
Comandat de medicii militari din Armata americana, studiul realizat de psihologii de la Harvard Medical School arata ca lipsa somnului este asociata cu o activitate redusa intr-o zona a creierului responsabila pentru controlul comportamentului. Profesorul William Killgore, seful echipei de cercetatori, a observat ca, in general, oamenilor le este destul de greu sa se abtina de la mancat atunci cand le este somn. Ba mai mult – daca nu sunt suficient de odihniti, oamenii simt nevoia sa compenseze lipsa somnului cu o portie strasnica de mancare. Si problema e ca mancarea consumata seara nu e din cea gatita de cu zi, nu e nici salata, nici un bol cu fructe.... E junk food!
Studiul a constat in examinarea, cu ajutorul imageriei prin rezonanta magnetica functionala (fMRI), a 12 persoane – femei si barbati, cu varste cuprinse intre 19 si 45 de ani: acestora li s-au aratat mai multe imagini cu produse alimentare cu multe calorii (conuri cu inghetata, cheeseburgeri etc.), alimente slab calorice (salate, fructe etc.), flori si pietre. Cercetatorii au observat ca, atunci cand li s-au aratat fotografii cu alimente cu multe calorii, in creierul participantilor la studiu a aparut o activitate cerebrala redusa la regiunea denumita "cortexul prefrontal" (regiune care controleaza impulsurile).
"Cand ti-e somn, creierul nu functioneaza la eficienta sa maxima si, de aceea, exista sanse foarte mari sa mananci produse pe care n-ar trebui sa le pui deloc in gura la acel moment", explica profesorul Killgore.
In consecinta, oamenii de stiinta ne sfatuiesc sa dormim atat cat este nevoie si sa ne hranim corect in timpul zilei pentru a nu mai simti nevoia, seara tarziu, sa imbucam cate ceva. Studiul coordonat de profesorul Killgore a fost prezentat in cadrul unei conferinte pe tema medicinii somnului, eveniment organizat in Minneapolis, in prima parte a acestei luni.