x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Medicii de familie nu mai eliberează reţete gratuite.

Medicii de familie nu mai eliberează reţete gratuite.

de Mediafax    |    01 Iun 2011   •   12:42

Medicii de familie au decis, miercuri, in sedinta Biroului executiv, sa nu semneze contractul cadru privind asistenta medicala, astfel ca de la 1 iunie pacientii nu mai pot primi medicamente compensate si gratuite si nici trimiteri catre specialisti.

Medicii din Bucuresti s-au reunit, miercuri, la Spitalul Universitar de Urgenta, unde au decis in unanimitate sa se alieze colegilor din tara si sa nu semneze contractul cadru pe 2011 - 2012.

Presedintele Patronatului Medicilor de Familie, Doina Mihaila, a spus caMinisterul Sanatatii a facut absolut tot ceea ce era de facut, dar ca nu este suficient. Problema este de fapt a CNAS, care in pofida faptului ca a avut un buget egal cu cel din 2010 pentru medicina primara, atunci cand acesta trebuia alocat doctorilor de familie, a fost mai mic, a sustinut Mihaila.

"Nu inteleg cum la buget egal toata lumea pierde. Nu vom semna contractul cadru si ma refer la asociatiile medicilor de familie si Patronatul acestora, aliindu-ne astfel deciziei luate la nivel national de catre colegii nostri", a spus Doina Mihaila.

De asemenea, presedintele Societatii Nationale a Medicinei de Familie/Medicina Generala (SNMF/MG), Rodica Tanasescu, a precizat camedicii de familie nu pot elibera retete pentru medicamnete gratuite si compensate sau trimiteri pentru medicii specialisti, pentru ca nu au contract cu CNAS.

Ea a precizat ca medicii isi vor consulta pacientii fara bani, dar ca ii vor ruga sa inteleaga faptul ca lipsa contractului nu le permite mai mult.

Tanasescu a precizat ca medicii de familie cer presedintelui CNAS sa elibereze un act aditional care sa le permita prelungirea cu inca o luna a actualului contract cadru, timp in care sa fie discutate oirmele de aplicare asupra carora au mai multe obsservatii. POtrivit lui Tanasescu, ultima varianta a acestui document nu a fost discutata cu ei. "Daca CNAS vrea, poate face prelungirea contractului cadru pentru a revizui normele", a conchis Rodica Tanasescu.

×