x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Melanomul, sub lupa

Melanomul, sub lupa

00 0000   •   00:00

Alunitele si toate leziunile pigmentate sau nepigmentate ale pielii pot fi vizualizate si diagnosticate in mod curent cu ajutorul unui aparat numit dermatoscop. Lentila cu care este dotat aparatul are capacitatea de a mari de zece ori structurile pielii, usurand astfel diagnosticul unor afectiuni cutanate, precum melanomul (tumoare maligna de piele). Dar medicina secolului al XXI-lea a trecut de la dermatoscopul clasic la cel computerizat, care se gaseste insa numai in clinicile private din Romania. Cea mai noua inventie in dermatologie este un dispozitiv numit fotofinder, prevazut cu lentile care pot mari imaginea unei alunite sau a altei formatiuni a pielii de 160 de ori. La acest dispozitiv este atasat un soft care fotografiaza zona examinata si stocheaza imaginile unei formatiuni cu risc de melanom, asa cum sunt alunitele. Stocarea imaginilor are avantajul ca permite medicului sa urmareasca evolutia unei afectiuni dermatologice.

INTERPRETARE

Investigatia cu un astfel de aparat nu este dureroasa, nu dureaza mult si nu creeaza nici un disconfort pacientului. Medicul dermatolog fotografiaza leziunea examinata si analizeaza pe monitorul computerului imaginea obtinuta. Dar softul aparatului poate face singur o interpretare, tinand seama de o serie de criterii: localizare, dimensiuni, culoare, simetrie si margini. Folosindu-se de toate aceste date, fotofinder poate indica in ce masura o alunita este periculoasa si prezinta suspiciune de melanom. "Orice nev (alunita) traumatizat (zgariat, lovit) sau expus excesiv la razele ultraviolete poate evolua in timp in melanom. De aceea, este recomandat ca analiza nevilor sa se faca o data la sase luni, pentru a urmari eventualele modificari pe care le pot suferi. Pentru un nev cu potential cancerigen ridicat, investigatia trebuie repetata la fiecare trei luni", precizeaza dr. Hatami Afshin, medic specialist dermatolog la Bioderm Medical Center, care dispune de acest aparat.

COMPARATIE

Fotofinder poate compara doua imagini ale aceleiasi alunite, fotografiate la distanta in timp, si poate identifica eventuale modificari ale formei si structurii. In cazul pacientilor care au un numar foarte mare de alunite, fotofinder fotografiaza zona respectiva (spatele, mainile), apoi analizeaza fiecare alunita in parte, identificandu-le pe acelea care au un risc cancerigen crescut. Cu toate acestea, verdictul ii apartine medicului dermatolog. In urma datelor prezentate de fotofinder, numai medicul poate da indicatia de extirpare a unei formatiuni. Certitudinea malignitatii vine numai in urma examenului histopatologic.

VARIANTA. Multe dintre clinicile dermatologice private sunt dotate cu un dermatoscop asemanator fotofinderului, dar mai putin performant. El se numeste Mole Max si, la fel ca si fotofinderul, permite fotografierea si stocarea unei imagini in format digital. Dar spre deosebire de fotofinder, Mole Max nu poate mari imaginea unei structuri a pielii decat de 30 de ori. In plus, Mole Max nu poate oferi un diagnostic prezumtiv fara cateva date suplimentare despre pacient.

×
Subiecte în articol: investigatii medicale