x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Metastazele pulmonare, operate cu laserul

Metastazele pulmonare, operate cu laserul

05 Dec 2018   •   07:30
Metastazele pulmonare, operate cu laserul

Dr. Dan Mihail Nicolau este chirurgul care a introdus în România, în urmă cu fix cinci ani, metoda operării cu laser a metastazelor pulmonare. Pe atunci era şeful secţiei de chirurgie toraco-pulmonară de la Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie “Leon Daniello” din Cluj-Napoca. În 2016 a împlinit vârsta de pensionare, așa că nu i s-a mai permis să opereze în România. Nu a renunțat la meseria pe care o face din pasiune și a ales să opereze, în continuare, la Debrecen, în Ungaria. Primii pacienți acolo, în Decembrie 2016, au fost tot niște români. La clinica din Ungaria, sute de bolnavi sunt pe lista de așteptare pentru a intra pe mâinile doctorului Nicolau.

“Se împlinesc cinci ani de când am introdus în Romania chirurgia laser pentru metastazele pulmonare multiple. De atunci am operat 275 de pacienți, la care am efectuat 348 operatii. Supraviețuirea la 5 ani este de 74% și este net superioară lotului martor la care s-au efectuat doar tratamente conservative și unde s-a înregistrat o rata de supraviețuire între 25% și 30%”, spune dr. Dan Mihail Nicolau.

Această tehnică prelungește viața

Tehnica laser în metastazele pulmonare nu aduce vindecarea, dar prelungește viața. “Profesorul Rolle din Dresda, Germania, care pe un lot de 3.000 de cazuri operate, comparate cu un alt lot de 3.000 de cazuri neoperate, cu acelaşi gen de cancer pulmonar, a demonstrat că supravieţuirea medie la lotul operat cu acest aparat a fost de 18 luni – faţă de 12 luni la lotul-martor neoperat.

Record de tumori extirpate dintr-un singur plămân: 322

Pe vremea când opera la Cluj, dr. Nicolau a reușit să stabilească un adevărat record pentru întreaga lume medicală, în privinţa numărului de tumori scoase dintr-un singur plămân: 322.

“Metodele clasice pot extirpa doar metastaze pulmonare de dimensiuni mai mari, pe când tehnica laser...................

Citește mai departe AICI

×