x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Mineralele se vad la ionograma

Mineralele se vad la ionograma

05 Apr 2006   •   00:00

Ionograma sau analiza mineralelor este foarte utila in depistarea a numeroase afectiuni. De aceea, medicii o recomanda pacientilor o data pe an, ca analiza curenta.

Mineralele (sodiul, clorul, potasiul, calciul, magneziul, fosforul si fierul) sunt transformate de organism in ioni pozitivi sau negativi, care intervin in metabolismul glucidelor, lipidelor si proteinelor. "Concentratiile mai mari sau mai mici decat cele normale in sange sau in urina sunt semnul unor afectiuni. Concentratiile mai mici indica afectiuni mai putin grave sau cel putin tratabile, dar valorile mari trebuie sa ingrijoreze, pentru ca sunt semne ale unor boli grave", precizeaza biolog principal Augustina Olteanu, de la Laboratorul Predonare al Centrului de Transfuzie Sanguina al Municipiului Bucuresti.

PROPRIETATI

Sodiul este un ion absolut necesar omului, deoarece are capacitatea de a retine apa in organism. O concentratie mai mare decat cea normala de sodiu indica o afectare a rinichilor (insuficienta renala), iar o concentratie mai mica apare ca urmare a unei boli diareice. Clorul insoteste de obicei sodiul in organism, fiind legat de acesta sub forma de clorura de sodiu (sare). De regula, clorul scade sau creste in organism concomitent cu sodiul si indica aceleasi afectiuni.

Potasiul influenteaza functionarea muschilor si inimii. O concentratie mai mica decat cea normala este semn de diabet sau de boala diareica. Daca se acumuleaza prea mult in organism, potasiul poate provoca tulburari ale ritmului cardiac. "Calciul, la fel ca si potasiul, are un rol important in buna functionare a muschilor scheletici si a inimii. El intervine, de asemenea, in formarea oaselor", ne spune biolog Augustina Olteanu. Concentratia de calciu este controlata de glandele paratiroide, prin urmare valorile mai mari sau mai mici decat cele normale pot indica o malfunctie a acestor glande. O valoare mica de calciu in organism poate indica si existenta unor carcinoame, a unor aciditati sau a unei dischinezii biliare. Valori mari ale calciului apar ca urmare a hiperfunctiei paratiroidelor, care secreta mai mult parathormon decat este normal.

Magneziul este indispensabil functionarii ficatului, muschilor, sistemului nervos. Concentratia de magneziu creste in insuficienta renala, diabet, boala Basedow (hiperfunctia glandei tiroide). Valorile magneziului scad in insuficienta tiroidiana, in alcoolism cronic, dupa boli diareice sau medicatie diuretica. Fosforul este indispensabil in activitatea cardiaca, musculara si in cresterea oaselor, fiind legat de calciu (fosfat de calciu). Concentratia de fosfor din organism creste in insuficienta renala, in afectiuni ale oaselor sau ale glandelor paratiroide. Fosforul scade in lipsa vitaminei D, in rahitism si in boli diareice. Fierul este esential pentru buna functionare a tuturor celulelor, intrand in compozitia globulelor rosii. Scaderea fierului din sange duce la anemie.

×
Subiecte în articol: analiza organism