x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie MITURI și ADEVĂRURI despre OPERAȚIILE CHIRURGICALE ONCOLOGICE

MITURI și ADEVĂRURI despre OPERAȚIILE CHIRURGICALE ONCOLOGICE

13 Aug 2018   •   03:24
MITURI și ADEVĂRURI despre OPERAȚIILE CHIRURGICALE ONCOLOGICE

 Doctor Tat Tiberiu Tat, medic primar, șef de secție Anestezie și Terapie Intensivă, Institutul Oncologic Prof. Dr. Ioan Chiricuță Cluj-Napoca a oferi câteva date despre activitatea în blocul operator din cadrul Institutului.

12 săli de operație și 40 de anestezii generale pe zi cu pacienți din mai multe zone ale țării, conturează imaginea unei activități intense, cu intervenții, de cele mai multe ori, complicate și variate. Cu toate acestea, pacienții sunt îndrumați să aibă încredere în personalul medical și în pregătirea acestuia, căci, spune doctorul Tiberiu Tat, „dacă colaborăm ca o echipă și dacă ne aducem, cu toții, aportul pentru bunul mers al pacientului, lucrurile întotdeauna merg bine!”

Reporter: Cum a nume se pregătește un pacient pentru o intervenție chirurgicală?

Doctor TiberiuTat: Clasic, acest lucru presupune examenul preanestezic, care se face cu cel puțin 24 de ore înainte de operație, asta în cazurile fericite… Există și pacienți cu multiple probleme și atunci se face un examen preanestezic cu recomandări încă cu o săptămână-două, când este văzut bolnavul în policlinică. Apoi, în ziua de dinaintea operației, se face examenul preanestezic, se lasă indicații, ce medicație trebuie urmată, ce anume trebuie continuat, date despre profilaxia trombozei, repaosul congestiv preoperator… Fiecare pacient are particularitatea sa.

Rep.: La ce anume trebuie să fie atent pacientul înainte de a fi supus unei operații?

Doctor Tat Tiberiu: Este foarte important să știm ce patologie asociată are pacientul, este la fel de important să știm ce medicație ia în mod curent pentru că există medicație care trebuie întreruptă înainte de intervețiile chirurgicale, mai ales că această chirurgie oncologică este de amploare și atunci trebuie să avem grijă cu aceste specte.
 
Rep.: Miturile nu au ocolit nici acest domeniu. Care ar fi cele mai cunoscute și ce e de reținut din ele?

Doctor TiberiuTat: Există mitul că nu ne mișcăm după anestezie! Ne mișcăm după anestezie după trecerea de blocul motor și senzitiv, ne putem mobiliza și nu mai există această contraindicație că nu ne mișcăm. Un alt mit care mai circulă e legat de faptul că................

CItește mai departe despre MITURI și ADEVĂRURI despre OPERAȚIILE CHIRURGICALE ONCOLOGICE

 

×