x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Nu am aer, ma ia cu ameteala

Nu am aer, ma ia cu ameteala

29 Noi 2005   •   00:00
MEDICUL DE FAMILIE
Ameteala este un simptom frecvent intalnit in practica medicala, care se caracterizeaza prin starea de slabiciune, prin senzatia de rotire a obiectelor din jur, prin tulburari de vedere, de echilibru, de concentrare, uneori cadere si chiar lesin. "In unele situatii, ameteala are o componenta subiectiva, in sensul ca unele persoane se plang ca se simt ametite, confundand de fapt ameteala cu oboseala, cu suprasolicitarea. Alteori, ameteala are o componenta depresiv-anxioasa. Atacurile de panica, anxietatea stau si ele la originea ametelii. De cele mai multe ori, acest simptom are cauze obiective: o suferinta cerebrala difuza, o suferinta senzoriala a ochilor, anemia, cresterea sau scaderea tensiunii arteriale. Ameteala este unul dintre simptomele prin care se manifesta hipocalcemia, hipomagnezemia, carenta de vitamine din grupul B", afirma conf. dr. Dumitru Matei, seful Catedrei de Medicina de Familie de la Universitatea de Medicina si Farmacie "Carol Davila". Ametelile afecteaza toate grupele de varsta, insa sunt mai periculoase pentru persoanele de varsta a treia. La acestea, ameteala poate avea urmari uneori grave – pierderea echilibrului, care poate insoti ameteala, provoaca fracturi greu de vindecat la varsta inaintata.

La persoane sanatoase


Ametelile pot aparea si la persoane sanatoase, la aplecarea si ridicarea brusca a capului, in cazul purtarii unor ochelari necorespunzatori. Acest simptom poate fi cauzat de ventilatia deficitara dintr-o incapere, de oxigenarea necorespunzatoare a creierului (hipoxie) sau de scaderea sub valorile normale a cantitatii de glucoza din sange (hipoglicemie). In aceste cazuri, inlaturarea cauzei inseamna si disparitia senzatiei de ameteala. "Tinerii, de exemplu, nu au un regim alimentar prea echilibrat. Din aceasta cauza, dupa ce depun efort fizic, concomitent cu oboseala, apare si ameteala determinata de consumul de glucoza din timpul efortului. Este suficienta mancarea unui produs bogat in glucide care le reface glicemia si le inlatura starea de ameteala", precizeaza conf. dr. Dumitru Matei.

Simptom al unor boli


Daca ametelile sunt frecvente, daca crizele devin severe trebuie sa luati legatura cu medicul pentru a depista cauzele. In faze initiale este recomandat consultul medicului de familie, controlul medical la un specialist fiind necesar doar in cazurile cronice.

Sunt cunoscute o multitudine de cauze care pot genera senzatia de ameteala: de natura neurologica, metabolica, respiratorie, cardiaca, stari sincopale, cauze medicamentoase. Ametelile sunt un simptom secundar in multe afectiuni. Pe langa pierderea sau tulburarea temporara a vederii, paralizie sau amorteala in brate sau picioare, accidentul vascular cerebral determina si o stare de ameteala. De asemenea, hemoragiile sau tumorile cerebrale sunt insotite de ameteli si dureri persistente de cap.

Daca ametelile cresc in intensitate cand va miscati, sunt insotite de scaderea auzului si de tiuituri in urechi este posibil sa aveti o inflamatie a urechii interne sau a nervului. La nivelul urechii interne se gaseste receptorul care ne ofera informatii legate de pozitia noastra in spatiu. Cand apar tulburari la acest nivel ne pierdem simtul de echilibru si apare ameteala.

Pe langa somnolenta, oboseala permanenta, insomnie, persoanele hipotensive sunt predispuse si la ameteli. Printre cauzele de natura cardiaca ale ametelilor se numara si insuficienta cardiaca si tulburarile de ritm cardiac. Perturbarea functiilor inimii impiedica alimentarea corespunzatoare a creierului cu substantele nutritive, ceea ce provoaca senzatia de pierdere a echilibrului.

In cazul intoxicatiilor cu alcool sau cu tutun, cu bioxid sau monoxid de carbon, in cazul consumului de droguri, ametelile sunt insotite de greturi, varsaturi.

SFATUL MEDICULUI


"Medicamentele care determina modificari de ritm respirator, de ritm cardiac, vasoconstrictie sau vasodilatatie pot provoca oxigenarea inadecvata a creierului, scaderea glicemiei si tulburari vizuale. Aceste simptome se asociaza si cu ameteli. Este vorba despre medicamente foarte folosite: antiinflamatoarele nonsteroidiene, antiepilepticele, anticonvulsivele, barbituricele, antidepresivele, antialergicele. Chiar si antibioticele pot sta la originea unei stari de ameteala prin modificarea ritmului respirator. In anumite situatii, medicul il avertizeaza pe pacient ca medicatia poate sa-i dea ameteli", arata conf. dr. Dumitru Matei.

LESINUL. Ameteala poate preceda lesinul. Acesta este o pierdere pasagera a echilibrului, o cadere asociata cu scaderea tensiunii si pierderea de scurta durata a contactului cu exteriorul. Pacientul isi revine dupa cateva secunde, avand insa impresia ca este foarte obosit. Cea mai frecventa cauza a lesinului este lipsa de oxigenare a creierului intr-un mediu prost ventilat.

STIRI
OFTALMOLOGIE. Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, in lume, 161 de milioane de persoane poarta ochelari sau sufera de afectiuni oftalmologice. Cea mai raspandita afectiune oftalmologica este cataracta. In zilele noastre, aceasta boala nu provoaca pierderea vederii, implanturile de cristalin devenind o operatie la indemana oricui. Degenerescenta maculara legata de varsta se afla insa pe primul loc printre afectiunile care duc la pierderea vederii. Aceasta boala afecteaza intre 25 si 30 de milioane de persoane din toata lumea. In afara de varsta, alti factori de risc in aparitia acestei boli sunt ateroscleroza, diabetul, hipertensiunea, deficitele nutritionale.

ZGOMOT. In spitale este din ce in ce mai mult zgomot. Nu numai pacientii sunt afectati de zgomot, ci si personalul medical. Stresul la care sunt supusi medicii din cauza zgomotului sta la originea multor greseli profesionale. La aceasta concluzie au ajuns cercetatorii de la Universitatea John Hopkins (SUA). De zgomot sunt vinovati nu numai oamenii, ci si aparatele care ii inconjoara – de la ceasuri pana la aparatele de aer conditionat. Singura solutie in aceasta situatie este izolarea fonica a saloanelor si a salilor de operatie. Cercetatorii americani au mai aratat ca zgomotul poate provoca si cresterea tensiunii arteriale.

POLUARE. Medicii de la Columbia University (SUA) afirma ca poluarea ii afecteaza pe copii dinainte de a se naste. Poluarea, folosirea pesticidelor si fumul de tigara afecteaza atat mama, cat si fatul. Studiile au aratat ca poluarea creste cu 50% riscul de a aduce pe lume copii cu malformatii. De asemenea, mediul poluat este una dintre cauzele greutatii mici la nastere.

×
Subiecte în articol: ameteala medicul de familie