x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Oboseala fara motiv

Oboseala fara motiv

23 Mai 2005   •   00:00

MEDICUL DE FAMILIE
Epuizare, dificultati de concentrare, cefalee, insomnie, iritabilitate... Fiecare dintre noi trece prin perioade mai dificile, in care se plange de asemenea simptome.

  • de GEORGETA LICSANDRU

  • Daca insa acestea dureaza mai mult de sase luni si daca sunt insotite si de dureri in gat, ganglioni limfatici mariti, dureri musculare, dureri articulare, stari febrile, instabilitate psiho-emotionala, slabire sau crestere in greutate, puls rapid, poate fi vorba de oboseala cronica.

    "Diagnosticul este greu de pus in aceste cazuri, trebuie sa fie un diagnostic de excludere, de asteptare. Intr-o prima faza poate fi oboseala cronica, urmand ca la controalele ulterioare sa fie descoperita o cauza organica. Va dau un exemplu in acest sens: o pacienta a remarcat o oboseala prelungita, care ii afecta capacitatea de concentrare pe care o punea pe seama unor conjuncturi diferite. Insa simptomele s-au accentuat progresiv, pana s-a ajuns la diagnosticul de sarcoidoza pulmonara cronica", arata conf. dr. Dumitru Matei, seful Catedrei de Medicina de familie, de la Universitatea de Medicina si Farmacie "Carol Davila".

    Sistemul imunitar slabit

    Oboseala cronica apare pe fondul unui sistem imunitar slabit, fiind rezultatul unei combinatii de alergii, viroze si dezechilibre hormonale. "Starea postinfectioasa se asociaza cu un sindrom de epuizare fizica si chiar psihica, asociata cu depresie. Este o oboseala persistenta, care nu are o explicatie, nu se amelioreaza la repaus si provoaca progresiv diminuarea substantiala a performantelor intelectuale", afirma conf. dr. Dumitru Matei. Oboseala cronica se asociaza si cu alte simptome, cum ar fi tulburari ale memoriei pe termen scurt, tulburari de concentrare, senzatia de nod in gat, dureri periarticulare fara sa se asocieze cu fenomene de artrita, stare generala modificata mai mult de 24 de ore dupa un efort fizic moderat.

    Bolile psihice, hepatita, insuficienta cardiaca, pulmonara, diabetul zaharat, bolile endocrine, unele boli infectioase (HIV, tuberculoza) pot fi insotite de oboseala. In aceste cazuri insa nu este vorba de oboseala cronica, simptomele nu apar fara explicatie, ci pe fondul unei boli.

    TRATAMENT. Intr-o prima faza, medicul de familie le recomanda acestor pacienti psihoterapia. Multi dintre bolnavi se izoleaza, ceea ce le agraveaza si mai mult starea. Trebuie incurajate plimbarile in aer liber, repausul fiind daunator. Daca oboseala este insotita de dureri musculare, sunt recomandate antiinflamatoriile nesteroidiene. Pentru un tonus general bun, se recomanda vitamine si minerale. Potrivit statisticilor, sindromul de oboseala cronica este de doua ori mai frecvent la sexul feminin, la grupa de varsta activa – 25-45 de ani. Se poate intalni insa atat la copii, cat si la varsta a treia.
    ×
    Subiecte în articol: oboseala cronica medicul de familie