x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Păcăleala ficatului

Păcăleala ficatului

06 Mai 2008   •   00:00

Se păcălesc oamenii cînd zic cu năduf: "Mă doare ficatul!" sau "Mă înţeapă ficatul!".
Ficatul nu doare în cele mai multe cazuri. Fiindcă este un organ care nu are o reţea de nervi senzitivi care să dea dureri. Capsula care înveleşte ficatul e prevăzută cu o puternică reţea de nervi senzitivi, aşa că apare durerea de ficat în cazuri rare, cînd o inflamaţie a ficatului sau o presiune generată de ficat apasă pe învelişul ce provoacă durerea.



Se păcălesc oamenii cînd zic cu năduf: "Mă doare ficatul!" sau "Mă înţeapă ficatul!".
Ficatul nu doare în cele mai multe cazuri. Fiindcă este un organ care nu are o reţea de nervi senzitivi care să dea dureri. Capsula care înveleşte ficatul e prevăzută cu o puternică reţea de nervi senzitivi, aşa că apare durerea de ficat în cazuri rare, cînd o inflamaţie a ficatului sau o presiune generată de ficat apasă pe învelişul ce provoacă durerea. Cînd poporul zice "Mă doare ficatul" este vorba despre dureri provocate de vezica biliară, mai ales cînd
s-au pus în mişcare pietrele existente în bilă. După ce a explicat toate acestea, prof. dr Alexandru Oproiu, şef de şcoală în gastroenterologie, atrage atenţia că semnalele lansate de ficat, cum că ceva este în neregulă, sînt semne incerte care se pot confunda cu o gamă largă de alte suferinţe.

În general, ficatul anunţă că ceva nu merge bine printr-o stare de oboseală nejustificată faţă de efortul depus. Se instalează la cei cu ficatul în suferinţă o aşa-zisă stare de astenie, cînd omul e somnolent, bleg, fără chef de efort.

Ficatul este un organ de mare complexitate, care trebuie protejat. El este o superbă uzină care execută şi metabolisme teribile şi detoxifieri. Ficatul sintetizează acei aminoacizi destinaţi să repare orice stricăciune apărută în ţesuturile organismului. Tocmai de aceea ficatului îi trebuie proteine de calitate. Era complet greşită acea dietă, pasămite de cruţare a ficatului bolnav, cînd omul trebuia să mănînce brînză de vaci şi încă puţine alimente. Medicina actuală susţine că ficatului trebuie să-i dai alimente de bună calitate, diverse şi omul trebuie să se ferească de acele alimente pe care le refuză vezica biliară, şi nu ficatul.

×
Subiecte în articol: editorial ficatul