x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Plasturi de ultimă generaţie

Plasturi de ultimă generaţie

25 Sep 2007   •   00:00

Adio bătrănului leucoplast cu care mama ne oblojea rănile in copilărie! In prezent, produsele pentru protejarea leziunilor aproape că nu mai au nimic in comun cu plasturii clasici.


Adio bătrănului leucoplast cu care mama ne oblojea rănile in copilărie! In prezent, produsele pentru protejarea leziunilor aproape că nu mai au nimic in comun cu plasturii clasici. Noile pansamente conţin substanţe care ajută la dezinfectarea rănii şi la vindecarea mai rapidă a acesteia. Plasturii sunt concepuţi pentru tratarea zgărieturilor, tăieturilor, crăpăturilor, băşicuţelor şi arsurilor uşoare. Sunt leziuni ale pielii considerate minore şi care nu necesită intervenţia unui medic specialist. In cazul acestor răni sunt indicaţi plasturii cu hidrocoloid, care reduc durerea şi grăbesc procesul de vindecare in mediul umed. Aceşti plasturi sunt discreţi, se indepărtează fără durere şi nu se lipesc de rană. In cazul arsurilor superficiale de gradul II se pot utiliza pansamente speciale absorbante, cu ajutorul cărora rana se vindecă in 5-6 zile, faţă de 15 zile dacă nu folosim un plasture pentru vindecarea rapidă. Pansamentul special se schimbă o dată pe zi.

"A doua piele"

Cel mai performant este plasturele lichid sub formă de spray, indicat in tratamentul rănilor superficiale, mai ales cele localizate in zone dificile: coate, genunchi, intre degete. Studiile au dovedit că plasturele lichid sub formă de spray protejează rana ca "o a doua piele". Este un produs invizibil, antiseptic, care nu se prelinge, se autoabsoarbe şi este rezistent la apă. Farmacistul Brăduţa Nistoroaia de la Sensiblu spune că plasturii spray se folosesc in tratamentul plăgilor şi arsurilor superficiale (de la cele din bucătărie pănă la cele cauzate de expunerea la soare). Plasturii spray oferă protecţie impotriva infectării plăgilor chirurgicale sau a celor cauzate de dermatite alergice, bacteriene sau apărute in urma contactului cu substanţe chimice. Aceştia nu se utilizează in cazul plăgilor hemoragice, a celor infectate, pe mucoase sau buze, ochi sau faţă. Toate aceste produse sunt concepute pentru intreaga familie: adulţi şi copii de la vărsta de 1 an.

CU ARGINT. Farmacist Brăduţa Nistoroaia semnalează că "pe piaţa din Romănia există pansamente impregnate cu unguent neutru, cu conţinut de argint, care se utilizează intotdeauna in combinaţie cu un pansament secundar. Acestea sunt sterile, au efect antibacterian, protejează marginile plăgii şi sunt utilizate in cazul plăgilor infectate, precum şi pentru profilaxia infecţiilor".

CU SILICON. "Pentru tratamentul cicatricelor se utilizează produse ce au la bază silicon şi derivaţi de silicon cu masa moleculară mare. Aceşti plasturi cu silicon tratează cicatricele rezultate din arsuri şi după intervenţii din chirurgia estetică şi nu numai", informează farmacistul Brăduţa Nistoroaia.

PENTRU COPII. Pentru ca micuţii să uite de durere, există o gamă de plasturi imprimaţi cu personaje din filme şi desene animate. Pe lăngă faptul că sunt amuzanţi, aceşti plasturi sunt hipoalergenici şi conţin substanţe dezinfectante.Â

×
Subiecte în articol: primul ajutor