x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Pregătiţi-vă pentru schi!

Pregătiţi-vă pentru schi!

18 Dec 2007   •   00:00

O vacanţă la schi... Sună frumos. Dar poate suna şi periculos pentru cei care nu au o pregătire fizică adecvată sau pentru cei care se avăntă in mod inconştient pe părtii.

O vacanţă la schi... Sună frumos. Dar poate suna şi periculos pentru cei care nu au o pregătire fizică adecvată sau pentru cei care se avăntă in mod inconştient pe părtii. Dr Gigi Teodoru, şeful secţiei de recuperare medicală şi balneofizioterapie de la Spitalul Clinic de Urgenţă Militar Central, le aminteşte amatorilor de schi că au nevoie de unele calităţi psiho-motrice: echilibru, viteză de reacţie şi de execuţie a mişcărilor specifice schiului, atenţie şi memorie vizuală, capacitate de a aprecia corect distanţele, stabilitate emoţională.

Antrenamentul ideal

Pentru a evita accidentele pe părtia de schi, medicul vă recomandă efectuarea unei minime pregătiri fizice, mai ales dacă nu obişnuiţi să practicaţi un sport tot restul anului. La inceputul sezonului de schi este bine să faceţi exerciţii care tonifică musculatura picioarelor, pentru că membrele inferioare sunt cele mai solicitate pe părtie. Mersul pe bicicletă (fie de cameră, fie in aer liber) constituie antrenamentul ideal in vederea pregătirii pentru schi. Şi nu uitaţi că inainte de start este bine să efectuaţi o scurtă incălzire care să cuprindă următoarele exerciţii: rotiri ale braţelor, aplecări şi răsuciri ale trunchiului, fandări ale membrelor inferioare inainte şi lateral, genuflexiuni.

Leziunile schiorului

Schiorul are genunchii uşor indoiţi. Articulaţiile sunt insă vulnerabile in această poziţie de flexie. In timpul mersului pe schiuri, mişcările de rotaţie ale genunchilor indoiţi solicită foarte mult ligamentele. Cănd schiul are tendinţa să devieze de la direcţia corectă, atunci muşchii intervin şi ajută ligamentele. De aceea, este important ca schiorul să aibă o musculatură bine dezvoltată in jurul genunchiului, atrage atenţia dr Gigi Teodoru. Altfel, este expus riscului de a suferi accidente. Cele mai frecvente traumatisme au loc la nivelul genunchilor: contuzii, entorse, luxaţii, rupturi de ligamente, rupturi de menisc. Alte accidente care se pot intămpla pe părtia de schi sunt fracturile, dar şi traumatismele la nivelul feţei sau capului. Şi braţele sunt expuse la accidente atunci cănd schiorul suferă căzături.

Un factor important in prevenirea accidentelor este reglarea corectă a legăturilor de la schiuri. Clăparii şi legăturile trebuie să se desfacă la timp, astfel incăt genunchiul să nu fie forţat intr-o traiectorie greşită. Jumătate dintre entorsele la genunchi pot fi prevenite dacă legăturile schiurilor sunt corect reglate.

×
Subiecte în articol: schi de sezon