MEDICUL DE FAMILIE
Afectiunile cardiovasculare reprezinta cel mai frecvent tip de patologie si cea mai frecventa cauza de mortalitate in lume. Aproximativ 42% din totalul deceselor inregistrate au drept cauza o boala a sistemului cardiovascular.
GEORGETA LICSANDRU
Bolile cardiovasculare sunt afectiuni ale inimii si vaselor sangvine, in aceasta categorie intrand hipertensiunea arteriala, angina pectorala, infarctul miocardic, accidentele vasculare cerebrale.
"Factorii de risc care favorizeaza dezvoltarea acestor boli tin pe de o parte de modul de viata si, pe de alta parte, de alte afectiuni asociate ale pacientului", declara medic primar medicina generala Doina Mihaila, presedintele Patronatului Medicilor de Familie.
Factorii de risc
Terenul genetic este un factor de risc deosebit de important. Atunci cand unul dintre parinti a avut o afectiune cardiovasculara hipertensiune arteriala, accident cardiovascular exista risc crescut (aproximativ 80%) ca si copilul sa dezvolte asemenea afectiuni. In aceste cazuri, pacientul este indemnat sa manance mai putin sarat, sa aiba un regim de viata echilibrat, iar dupa 20 de ani este bine sa isi controleze tensiunea, sa faca un examen medical o data pe an. "Este mult mai usor sa previi decat sa tratezi si mult mai usor sa tratezi atunci cand boala este in faza incipienta, interesul nostru fiind sa vindecam boli si nu sa le oprim in evolutie sau sa le facem sa evolueze mai incet", sustine medicul Doina Mihaila.Citește pe Antena3.ro
Regimul alimentar
Alimentatia este un factor de risc major in cazul celor care au teren genetic. Astfel, aceste persoane ar trebui sa aiba un regim alimentar echilibrat, sanatos, bogat in legume si fructe proaspete, dar sarac in grasimi animale. Principalul scop al acestui demers este evitarea obezitatii, un alt factor care provoaca afectiunile cardiovasculare. Daca in urma analizelor de sange se depisteaza un nivel al colesterolului mare, acest lucru il poate orienta pe medic asupra riscului cardiovascular. "Tratamentul se face cu o statina (medicamente folosite pentru scaderea colesterolului n.r.), aceasta fiind preventia primara. Din pacate, in Romania nu prea se face preventie primara, pentru ca medicamentele sunt relativ scumpe si, daca nu ai o boala existenta, in general nu se prea face tratament", ne spune Doina Mihaila. Ghidurile europene prevad preventia primara, insa in Romania, tocmai din cauza saraciei, boala se trateaza dupa ce a aparut. In privinta alcoolului, parerile sunt impartite printre oameni. Lumea crede in general ca doar vinul rosu face rau, insa alcoolul sub orice forma este un factor adjuvant in aparitia bolilor cardiovasculare. "In cazul aparitiei afectiunilor, alcoolul contribuie la accelerarea degradarii cardiovasculare", ne avertizeaza medicul Doina Mihaila. O problema majora a societatii contemporane este stresul, in timp, acesta favorizand cresterea tensiunii arteriale, a frecventei cardiace.
DIABETUL
|
De cele mai multe ori, cei care sufera de diabet zaharat sunt persoane obeze si sedentare, iar bolile cardiovasculare si diabetul merg impreuna. Diabetul contribuie si accelereaza formarea depozitelor de lipide in peretii vaselor sangvine. Astfel, in cazul unui tratament incorect, dupa un timp pot aparea boli cardiace, accidentele vasculare cerebrale. Statisticile arata ca barbatii diabetici prezinta un risc de doua ori mai mare de a suferi de o boala cardiovasculara decat cei nediabetici, iar femeile, un risc de trei ori mai mare.
|
SFATUL MEDICULUI
|
"In cazul in care pacientul are in familie cazuri de boli cardiovasculare, deci un teren genetic, si mai prezinta si doi factori de risc (fumatul, obezitatea) este bine sa isi controleze presiunea arteriala dupa varsta de 20 de ani", recomanda medic primar medicina de familie Doina Mihaila.
|
STIRI
|
ESTIMARI. Bolnavii cu hipertensiune arteriala prezinta un risc de 3 ori mai mare de a suferi de cardiopatie ischemica, infarct miocardic acut si de 6 ori mai mare in ceea ce priveste insuficienta cardiaca severa, comparativ cu cei care au tensiune arteriala normala. Romania se claseaza pe primul loc in Europa in ceea ce priveste mortalitatea prin boli cardiovasculare, doi din trei romani de varsta a treia murind din aceasta cauza. In anul 2002, Societatea Europeana de Cardiologie estima ca mortalitatea din cauza bolilor netransmisibile va ajunge in anul 2020 la 49,1 milioane.
FAMILIE. Se pare ca persoanele casatorite se bucura de o sanatate mult mai buna decat burlacii. Aceasta este concluzia la care au ajuns specialistii de la Centrul National de Statistica Medicala din SUA. Potrivit datelor oferite, persoanele casatorite sunt mai active din punct de vedere fizic, fumeaza mai putin, consuma mai putine bauturi alcoolice, sufera mai putin de dureri de cap si de tulburari psihice. Barbatii casatoriti sunt insa mai predispusi la obezitate. Toate acestea sunt rezultatul nivelului crescut de stabilitate, de incredere si de liniste pe care il ofera casatoria.
ATEROSCLEROZA. Cercetatorii de la Universitatea Standford au publicat concluziile unui studiu potrivit caruia dietele cu un continut minim de grasimi nu dau rezultatele asteptate in scaderea riscului aparitiei aterosclerozei. Cei care urmeaza aceste diete au un nivel ridicat al trigliceridelor in sange (grasimi). Rezultatele studiului au aratat ca grasimile saturate trebuie inlocuite nu cu carbohidrati, ci cu grasimi nesaturate de origine vegetala.
|