x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Profilul hormonal indica boala

Profilul hormonal indica boala

00 0000   •   00:00

Endocrinologia a devenit o stiinta exacta in momentul in care a aparut posibilitatea de a indica nivelul hormonilor in sange. In prezent, realizarea unui profil hormonal, care cuprinde valorile exacte ale hormonilor gasiti in sange, este o metoda la fel de simpla ca si determinarea glicemiei. Profilul hormonal a devenit indispensabil in diagnosticarea riguroasa a unui numar foarte mare de afectiuni. Un exces sau un nivel scazut al unui hormon nu doar ca semnaleaza o tulburare hormonala, dar indica, de asemenea, sediul leziunii si gravitatea ei. De exemplu, o cantitate mare de prolactina, un hormon secretat de hipofiza, este semnul unei afectiuni a glandei hipofize. Medicul va sti, in acest caz, sa continue investigatiile medicale cu un computer tomograf sau un RMN. "O data cu dozarea hormonala in sange, endocrinologia nu mai este un mister. Cu ajutorul profilului hormonal se poate depista cauza aparitiei unei tulburari si se poate controla, de asemenea, eficienta unui tratament", arata dr. Ileana Marinescu, medic primar endocrinolog la Institutul de Endocrinologie "C.I. Parhon". Un profil hormonal nu arata nivelul tuturor hormonilor care exista in organismul uman. Medicul endocrinolog alcatuieste o lista cu hormonii care pot fi implicati in simptomele pe care le are pacientul.

Ginecologul si endocrinologul

Profilul hormonal este indispensabil in ginecologie. Atunci cand medicul ginecolog a eliminat cauzele unei afectiuni, in urma examenului clinic si a ecografiei, intervine endocrinologul. Tulburarile menstruale, aparent banale, sunt cauzate de foarte multe ori de tulburari endocrine. "In acest caz, pacienta va fi indrumata catre realizarea unui profil hormonal, care vizeaza nivelul hormonilor FSH, LH, estragiol, prolactina si TSH", explica medic primar endocrinolog Ileana Marinescu. Orice femeie are, pe langa hormonii feminini, si anumite cantitati de hormoni masculini. De aceea, profilul hormonal trebuie sa cuprinda si nivelul testosteronului, important in aflarea cauzei de tulburare menstruala.

Orice modificare a cantitatilor de hormoni in sange va identifica exact cauza menstruatiei neregulate, iar medicul va putea trata afectiunea. De multe ori, un exces sau un nivel prea mic al unui hormon este semnul unor boli foarte grave precum tumorile hipofizare. Existenta unei tumori hipofizare este semnalata de un nivel mare de prolactina. Profilul hormonal este de mare ajutor si in gasirea cauzei de infertilitate.

INDISPENSABIL. "Nu exista patologie in care hormonii sa nu fie implicati. Hipertensiunea arteriala, litiaza biliara, ulcerul, tulburarile de ritm cardiac, depresiile, anxietatea pot fi cauzate de o tulburare hormonala", arata dr. Ileana Marinescu, medic primar endocrinolog la Institutul de Endocrinologie "C. I. Parhon". De aceea, profilul hormonal este indispensabil in diagnosticarea si tratarea unui numar foarte mare de afectiuni.

×
Subiecte în articol: profilul investigatii medicale hormonal