x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie "Protejează-ţi rinichii, controlează diabetul!"

"Protejează-ţi rinichii, controlează diabetul!"

de Magda Marincovici    |    16 Mar 2010   •   00:00
"Protejează-ţi rinichii, controlează diabetul!"

Anual, Ziua Mondială a Rinichiului abordează o temă specifică. Dacă anul trecut evenimentul a vizat legăturile dintre hipertensiunea arterială şi boala cronică de rinichi, în 2010 motto-ul zilei mondiale a rinichiului este "Protejează-ţi rinichii, controlează diabetul!"

Diabetul reprezintă una dintre principalele cauze ale bolii cronice de rinichi şi ale formei ei terminale, insuficienţa renală. Din acest motiv, riscul de boală cronică de rinichi trebuie monitorizat permanent mai ales la persoanele care suferă de diabet.

"Numărul cazurilor de diabet este în creştere, ceea ce determină implicit creşterea numărului de cazuri de boală cronică de rinichi, cauzată de diabet", ne avertizează conferenţiar doctor Adalbert Schiller, preşedintele Societăţii Române de Nefrologie.

Specialiştii apreciază că, în curând, diabetul se va face responsabil de aproximativ 50% dintre cazurile de boală cronică de rinichi, în stadiul de insuficienţă renală. Prin urmare, toţi cei implicaţi: pacienţi, medici, cercetători şi sisteme de asigurare de sănătate trebuie să conştientizeze legătura dintre cele două boli, pentru a lua măsuri eficiente privind prevenţia şi tratamentul lor.

BOALA CRONICĂ DE RINICHI
Boala cronică de rinichi se manifestă iniţial prin pierdere de proteine/albumină prin urină şi, ulterior, prin reducerea progresivă a funcţiei renale. Ca manifestări, acestea sunt puţin evidente la debut, dar devin invalidante în stadii avansate, pentru menţinerea în viaţă a bolnavilor, fiind necesară dializa sau transplantul renal, care sunt extrem de costisitoare.

Datele statistice la nivel mondial, valabile inclusiv pentru România, arată că o persoană adultă din zece are boală cronică de rinichi, ceea ce înseamnă că aproximativ 2.000.000 de persoane sunt afectate de boală. Dintre acestea, mai mult de 8.000 sunt tratate prin dializă sau transplant renal. De aceea, boala cronică de rinichi este o problemă de sănătate publică cu importante implicaţii sociale şi economice şi cu un impact semnificativ asupra bugetului alocat sănătăţii.

Singurul "avantaj" al bolii cronice de rinichi este că, detectată în stadiile iniţiale (1-3 ), poate fi tratabilă, având ca rezultat încetinirea progresiei către stadiul 5. Depistarea se face extrem de uşor, sunt suficiente o simplă dozare a creatininei în sânge (şi apoi calculul RFG) şi un examen de urină pentru depistarea albuminei (microalbuminurie). În cazul diagnosticării bolii cronice de rinichi, obligatoriu se vor căuta şi eventualele complicaţii, pentru că, din păcate, ele pot exista încă din stadiile incipiente.

Bolile de rinichi sunt strâns corelate cu alte afecţiuni, cum sunt cele cardiovasculare, ceea ce creşte în şi mai mare măsură costurile legate de îngrijirea pacientului.

ANALIZE
Funcţia renală poate fi evaluată cu ajutorul a două metode generale: analize de sânge şi de urină. Sumarul de urină, cea mai frecventă analiză de urină, aduce informaţii asupra multor proprietăţi fizice şi chimice ale urinii. Bolile ce modifică metabolismul sau funcţia renală pot duce la apariţia unor substanţe, care nu sunt în mod normal prezente în urină, sau pot determina modificarea concentraţiilor normale ale componentelor urinare.

ALARMĂ
În 2010, un adult din zece va suferi de o afecţiune renală, ceea ce la nivel planetar înseamnă aproximativ 500 de milioane de bolnavi. Este semnalul de alarmă, adresat de Federaţia Internaţională a fundaţiilor care au ca obiect de activitate sănătatea rinichilor precum şi al Societăţii Internaţionale de Nefrologie, care vizează medicii, autorităţile medicale privitor la evoluţia neliniştitoare a acestor patologii severe, frecvent diagnosticate mult prea târziu.

×
Subiecte în articol: de ştiut