x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Pune-ţi căciuliţa!

Pune-ţi căciuliţa!

17 Iul 2007   •   00:00

Paradoxul verii? Sexul de ocazie este deja o obişnuinţă. Deoarece se pare că soarele puternic, marea caldă, pielea bronzată şi căt mai la vedere sunt ingredientele perfecte pentru iubirile pasionale de... o noapte. In fiecare noapte, o altă iubire.

Paradoxul verii? Sexul de ocazie este deja o obişnuinţă. Deoarece se pare că soarele puternic, marea caldă, pielea bronzată şi căt mai la vedere sunt ingredientele perfecte pentru iubirile pasionale de... o noapte. In fiecare noapte, o altă iubire. Adrenalina este la maximum, plăcerea asemenea, mintea e in ceaţă din cauza hormonilor. Lipseşte totuşi un detaliu: căciuliţa. Fără de care de pe scara spre extaz se poate cădea foarte uşor in agonie.

Nu de puţine ori ii auzim pe tinerii de 16-20 de ani spunănd: "Sunt destul de mare, ştiu ce riscuri imi asum şi ştiu să mă apăr şi singur, nu am nevoie de prezervativ!". Această convingere a adolescenţilor se bazează pe ideea că, dacă o persoană are boli venerice, acest lucru ar fi in vreun fel vizibil, iar actul nu ar mai fi dus la bun sfărşit. Căt priveşte o sarcină nedorită, "ştie băiatul ce trebuie să facă..." Insă conf. dr. Daniel Popescu, directorul Policlinicii "Şerban Vodă", atrage atenţia că nu toate bolile cu transmitere sexuală au simptome la vedere.Â

Un gest simplu

"Am observat că atenţia tinerilor este indreptată mai mult asupra convingerii partenerilor de a face sex şi mai puţin asupra infecţiilor pe care ar putea să le contracteze. De aceea, principalul sfat pe care il dau adolescenţilor este să se informeze, pentru că sursele de informaţii există. Deşi domeniul afecţiunilor cu transmitere sexuală nu este unul atractiv, tinerii trebuie doar să vrea să cunoască pericolele, simptomele şi metodele de prevenire a acestor boli", explică conf. dr. Daniel Popescu.

Un gest atăt de simplu cum este folosirea căciuliţei din latex vă va scuti de durerile de cap ulterioare. Nu este nevoie decăt ca, in focul pasiunii, să aveţi un moment de luciditate. Ce se poate intămpla atăt de rău, cănd plăcerea fără prezervativ este atăt de mare? "Unele boli cu transmitere sexuală se tratează, insă cu unele rămăi toată viaţa, cum sunt, de exemplu, infecţiile virale. O astfel de infecţie işi pune amprenta pe toată viaţa, o transmiţi la toţi viitorii parteneri şi pot chiar să apară complicaţii dacă vrei să ai un copil", avertizează specialistul nostru.

SARCINA. Chiar dacă băiatul ştie ce să facă şi recurge la "coitus interruptus", fata poate să rămănă insărcinată. "Picătura plăcerii", care apare la inceputul unui act sexual, poate conţine spermatozoizi şi poate duce la o sarcină nedorită. Iar la vărsta de 16-20 de ani o astfel de complicaţie lasă sechele nu doar la nivel fizic, ci şi psihic. Chiuretajul la vărste fragede, mai ales dacă nu este realizat in condiţii extrem de sigure, pune probleme serioase mai tărziu, cănd viitoarea femeie işi va dori un copil.

CORECT. Prezervativul nu oferă o protecţie 100%. Insă cele căteva procente de risc pe care şi le asumă cei care il folosesc provin tot din neatenţia lor. In primul rănd, prezervativul trebuie să fie in termenul de valabilitate, nu trebuie achiziţionat de la orice colţ de stradă, de preferat fiind cel din farmacii.

×
Subiecte în articol: prevenire