ANALIZE MEDICALE
Examenul radiologic esogastroduodenal este o examinare radiologica a tractului digestiv superior: esofag, stomac, duoden. Pacientii numesc insa aceasta investigatie "radiografie cu bariu la stomac", pentru ca vizualizarea acestor segmente este posibila cu o substanta de contrast, de cele mai multe ori sulfat de bariu.
Examenul esogastroduodenal este una din primele investigatii radiologice efectuate in medicina. Cu toate acestea, el este utilizat in continuare, desi endoscopia (examinarea stomacului cu o camera video) este superioara ca acuratete de diagnostic si nu expune la radiatii, asa cum se intampla cu radiografia cu bariu. "In lipsa unui numar corespunzator de laboratoare de endoscopie, examenul radiologic este in continuare utilizat pe scara larga in practica clinica curenta din spitalele romanesti", ne spune medic primar gastroenterolog Mircea Manuc, de la Sectia Gastroenterologie III a Institutului Clinic "Fundeni".
Diagnostic fara dureri
Daca aveti arsuri sau dureri la stomac, arsuri pe cosul pieptului, greata si varsaturi, greutate la inghitirea mancarii sau hemoragie intestinala, trebuie sa apelati la medicul de familie sau la specialistul gastroenterolog. Daca va decide efectuarea acestui examen, veti fi trimis intr-un serviciu de radiologie. Atentie! Nu trebuie sa mancati nimic cu cel putin sase ore inainte de radiografie. Numai respectand aceasta conditie, gastroenterologul poate vizualiza clar tractul digestiv superior. Pentru realizarea investigatiei, trebuie sa beti o cantitate de 200 ml de solutie de bariu. Medicul va urmari pe un monitor traseul acestei substante prin esofag, stomac si duoden. In timp ce inghititi bariul si apoi in timpul radiografiei veti fi asezat in mai multe pozitii (in picioare, aplecat in fata, culcat), pentru ca medicul sa poata analiza bine toate portiunile organelor investigate. La finalul examenului, gastroenterologul va stabili diagnosticul. Procedura dureaza in medie 10 minute si nu este dureroasa. Marele avantaj este ca poate fi mai usor acceptata de pacient, in comparatie cu endoscopia.
|
AVANTAJE SI DEZAVANTAJE. Radiografia cu bariu la stomac permite diagnosticarea ulcerului gastric si duodenal, a refluxului gastro-esofagian, a polipilor sau a cancerului la esofag si stomac. Pe de alta parte, radiografia
cu bariu prezinta un mare dezavantaj: nu poate pune in evidenta alte boli ale tractului digestiv superior, precum esofagitele, gastritele sau duodenitele. Nici Helicobacter pylori, bacteria raspunzatoare de aparitia ulcerului sau chiar a cancerului gastric, nu poate fi identificata prin acest examen
radiologic.
|
Citește pe Antena3.ro