x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Schimbă-ţi viaţa în 59 de secunde! (Video)

Schimbă-ţi viaţa în 59 de secunde! (Video)

20 Iul 2009   •   00:00

Toată lumea ar dori să fie mai fericită, chiar şi cei mai bogaţi, mai slabi, mai graşi, mai frumoşi, mai blonzi şi mai surâzători. Pe scurt, mai mulţumiţi. Dar niciunul nu a descoperit până acum secretul fericirii şi nu i-a brevetat reţeta. Există însă persoane care au unele sfaturi de dat pentru a obţine schimbări. Chiar în mai puţin de un minut, pentru a fi mai precişi.



Psihologul britanic Richard Wiseman a scris un manual simplu şi uşor de consultat, intitulat ''59 Seconds: think a little, change a lot'', în care recomandă cum să redevii surâzător, informează cotidianul Il Giornale, citat de Agerpres.

Sfaturile sunt utile pentru a înceta rapid să mai fi bosumflat pentru acele kilograme în plus pe care le ai, pentru cearta cu logodnicul, pentru discuţia de lucru care a mers rău, sau pentru că ai uitat portofelul pe scaunul din spate al taxiului. Wiseman a studiat timp de luni întregi rezultatele unor analize ştiinţifice înainte de a scrie manualul destinat marelui public nespecializat. Mai mult decât secretul fericirii, Wiseman a găsit recomandări practice pentru a recâştiga buna dispoziţie în mai puţin de un minut.

Primul sfat, cel imediat, este acela de a zâmbi cel puţin 20 de secunde. În opinia profesorului britanic, efectul este garantat: ''Un zâmbet trebuie să dureze între 15-30 de secunde şi aminteşte-ţi să zâmbeşti cu regularitate'', scrie autorul cărţii.

Unul dintre experimentele lui Wiseman a avut ca protagonişti 240 de portofele pentru acte. Le-a împărţit în două grupe: în primul a introdus fotografii cu nou-născuţi şi copii surâzători, simpatici şi fericiţi. Apoi le-a ''pierdut'' După câteva săptămâni 52% dintre portofele a fost restituit. 32% dintre cele regăsite aveau fotografiile copiilor în interior. Potrivit cercetătorului, ''oamenii nu pot evita ca creierul lor să nu răspundă la fotografiile'' nou-născuţilor.

Unul dintre sfaturile cărţii este acela de a nu cumpăra bunuri, ci de a investi în experienţă: să mergi la un concert, să încerci să faci bungee jumping, să încerci anumite restaurante şi localuri insolite.

Există apoi cei nemulţumiţi pentru că ar dori să mănânce mai puţin sau să bea mai puţin. Potrivit studiilor efectuate de Cornell University din SUA, dacă unor persoane li se cere să umple un pahar cu whisky, cei care au un pahar scurt şi lat îl umplu mai mult decât cei care au un pahar înalt şi îngust. Atunci dacă doriţi să beţi mai puţin şi să încetaţi să vă simţiţi vonovaţi pentru acea picătură în plus pe care o beţi, folosiţi pahare diferite. Dacă vreţi să mâncaţi mai puţin, plasaţi o oglindă în bucătărie. Veţi deschide de mai puţine ori frigiderul.

Există multe alte sfaturi în carte, toate legate de mici gesturi ale vieţii cotidiene: dacă vrei să placi nu-i face un serviciu celuilalt, fă să ţi se facă un serviciu; dacă vrei să te simţi încrezător în cursul unei discuţii de muncă, începe prin a vorbi de o slăbiciune de-a ta; dacă ai nevoie de o schimbare oferă-ţi un nou hobby, începe un nou proiect, învaţă o nouă artă, întâlneşte persoane noi; pentru a te determina să atingi un obiectiv, vorbeşte despre acesta cu prietenii tăi, cu colegii, cu familia ta, făcându-l astfel concret; sau aşează-te în mijlocul unei săli pline de oameni atunci când participi la o întâlnire foarte importantă. (V.A.)

×
Subiecte în articol: atitudini