x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Scleroza multiplă: definiție, simptome și tratament. Ce trebuie făcut?

Scleroza multiplă: definiție, simptome și tratament. Ce trebuie făcut?

21 Oct 2020   •   17:24
Scleroza multiplă: definiție, simptome și tratament. Ce trebuie făcut?

Scleroza multiplă (SM) este o patologie care afectează sistemul nervos central și mai precis învelișurile de mielină care înconjoară neuronii și asigură propagarea impulsurilor nervoase.

Deci, care sunt consecințele sclerozei multiple? Sunt durerea simptomele majore ale acestei patologii? Cum se manifestă această boală autoimună?
 

Scleroza multiplă: definiție
Scleroza multiplă este o boală în care sunt distruse anumite structuri ale sistemului nervos central. Pentru a înțelege pe deplin scleroza multiplă, este important să știm că sistemul nervos central (SNC) este alcătuit din creier și măduva spinării și că se află la originea oricărui nivel cognitiv (intelect) și sensibil (5 simț), dar și toate mișcările (voluntare sau nu) prin controlul mușchilor. Toate aceste funcții sunt posibile prin transmiterea informațiilor prin neuroni. Pentru a accelera trecerea impulsurilor nervoase, axonii, care sunt extensii ale neuronilor, sunt înveliți într-o teacă de mielină. Cu toate acestea, în caz de scleroză multiplă, tecile de mielină sunt deteriorate, astfel încât transmiterea nervului este mai puțin eficientă și mai puțin rapidă. Este o boală autoimună, deoarece corpul însuși se autodistruge. Acest lucru se datorează faptului că sistemul imunitar consideră greșit mielina ca fiind un corp străin, care declanșează inflamația. Scleroza multiplă, care este progresia distrugerii SNC, este văzută în atacurile inflamatorii.

Simptomele sclerozei multiple

.......................

Citește mai departe AICI

×