x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Sforăitul – când și de ce trebuie tratat ca o boală

Sforăitul – când și de ce trebuie tratat ca o boală

21 Mai 2019   •   22:37
Sforăitul – când și de ce trebuie tratat ca o boală

Sforăitul și calitatea somnului influențează calitatea vieții. Când spunem somn, spunem sforăit, dar acest sforăit este luat drept ceva firesc de către foarte multă lume, ca un dezavantaj sonor și atât. Foarte rar tratăm sforăitul ca pe o problemă de sănătate. Totuși, ne atrag atenția specialiștii, nu trebuie să neglijăm această realitate: sforăitul poate fi simptomul unei boli, dar și o boală în sine.

Sforăitul nu e niciodată un semn de „normalitate”!

La ce trebuie să fim atenți ne spune dr. Ioan Alexandru Bulescu, medic specialist ORL și membru al Societății Internaționale de Chirurgia Somnului și, de asemenea, specialist în somnologie.

„Sforăitul e luat, din păcate, ca un lucru normal. Cei care sforăie sunt tentați să-și spună: toți din familia mea au sforăit și au trăit fără nicio problemă, e firesc așa. De fapt, e dovedit că sunt probleme grave de sănătate care pot să vină din asta, vorbim chiar de primul semn al sindromului de apnee în somn – care este sforăitul – și atunci deja trebuie să ne punem niște întrebări. Ce aș vrea eu să înțeleagă lumea e că sforăitul de fapt nu e normal, e anormal întotdeauna, indiferent că e doar un sforăit simplu sau unul asociat cu sindromul de apnee în somn”.

Mai mult despre stil de viațăsfatul medicului și idei practice.

Vezi și Nodulii tiroidieni și cancerul. Ce trebuie să știi

În somn, ar trebui să fie o respirație normală, una care să nu fie zgomotoasă. „Orice zgomot pe care îl facem în timpul somnului, prin respirație, ridică suspiciunea unei instabilități a căii aeriene superioare. Deci de fapt calea aeriană, reprezentată de faringe, este pusă în vibrație de aerul care trece fără a avea un curent laminar, începe să provoace niște turbulențe în faringe. Ceea ce e anormal”, spune medicul specialist.

Citește mai departe despre SFATUL MEDICULUI – Gadgeturile și sforăitul

Citește și Apnee în somn – simptome, cauze, tratament

Cui pune probleme sforăitul și la ce fel de medic trebuie să se ducă pacientul

Sunt oamenii conștienți că e nevoie de un somn odihnitor? Câți își evaluează somnul?

Sforăitul vine la pachet cu… riscul de accident rutier

 

×