x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Tartrul şi păcatele lui

Tartrul şi păcatele lui

17 Iul 2007   •   00:00

Marile personalităţi trag la marile personalităţi. Scănteierea continuă de minte şi de har se simte bine lăngă o altă minte scotocitoare cu pofta noului, cu pofta lucrului foarte bine făcut. Prof. dr Constantin Găucan este fără indoială un lider puternic al ştiinţei stomatologice.

Marile personalităţi trag la marile personalităţi. Scănteierea continuă de minte şi de har se simte bine lăngă o altă minte scotocitoare cu pofta noului, cu pofta lucrului foarte bine făcut. Prof. dr Constantin Găucan este fără indoială un lider puternic al ştiinţei stomatologice. Pentru că, pănă la urmă, ce este mai improspătător pentru om decăt zămbetul. Un zămbet căt ar fi de sincer, dacă este un zămbet ştirb, lasă o amintire nu prea plăcută.

Pe scaunul stomatologic al prof. Constantin Găucan s-au aşezat de-a lungul timpului multe personalităţi: Liviu Ciulei, Lucian Pintilie, Adrian Păunescu, Corneliu Vadim Tudor, Horaţiu Mălăele etc. Unul dintre motivele de bucurie ale prof. Găucan este că uriaşii Liviu Ciulei, Lucian Pintilie, ca să dăm doar două exemple, nu au pierdut nici un dinte pănă la vărste respectabile. Şi asta pentru că au inţeles importanţa controalelor din timp in timp, cănd trebuie să vii la stomatologul tău fără să te doară un dinte, fără să te "curentezi electric" cănd vreo măsea ia contact cu apa rece.

Nu toată lumea ştie ce păcătoasă este acţiunea pietrei ce se depune pe dinţi. Ce se vede deasupra gingiei ca piatră este doar o parte din rău, cealaltă parte a răului s-a ascuns bine in adăncimea gingiei. Tartrul seamănă cu piatra ponce. Este poros. Ca atare, acţionează ca un glaspapir necăjind gingia cu atingerea lui zgrunţuroasă. Aşa că gingia, fiind deranjată, se apără retrăgăndu-se, şi astfel se ajunge la situaţia in care dinţii şi măselele sunt dezgolite, avănd doar o mică porţiune de gingie la bază, deci dantura incepe să fie nesigură, şi dinţii să se clatine. Dar mai există o acţiune păguboasă a tartrului. In găurelele din tartru se aciuează tot felul de microbi care se simt bine acolo. Din aceste culcuşuri, microbii pornesc atacul şi distrug şi ei dinţii.

×
Subiecte în articol: editorial