Pentru viitoarele mamici nu exista teama mai mare ca aceea ca bebelusul va avea probleme de sanatate. Cu atat mai ingrijorate sunt femeile care pastreaza o sarcina dupa 35 de ani, varsta la care organismul femeii este mai predispus la boli ce pot afecta mama si copilul. Femeile care chiar au avut in familie persoane cu malformatii congenitale sunt cele mai motivate sa fie ingrijorate. Pentru toate aceste mamici, dar si pentru cele care vor sa aiba siguranta ca bebelusul este sanatos, exista o analiza care da informatii despre posibilele malformatii ale fetusului in primele 18 saptamani de sarcina. Analiza, numita triplu test, ofera aceste informatii ce permit luarea unor masuri. In eventualitatea depistarii unor probleme se poate recurge la un avort terapeutic, daca viitorii parinti doresc. "Desi investigatia este recomandata in mod deosebit anumitor categorii de gravide, eu recomand triplul test tuturor femeilor insarcinate. Investigatia este nedureroasa pentru mama sau copil, informatiile pe care le ofera despre sanatatea fatului sunt foarte pretioase, iar costul nu este mare", precizeaza dr. Alexandru Filipescu, medic primar obstetrica-ginecologie la Spitalul Universitar de Urgenta "Elias".
Posibile malformatii
Triplul test se efectueaza de obicei intre saptamanile 15 si 18 de sarcina si depisteaza defectele de tub neural (spina bifida) si anomaliile cromozomiale (trisomia 18 si 21 sindromul Down). Investigatia se numeste triplu test pentru ca determina trei parametri biochimici din sangele gravidei. Daca valorile sunt mai mici sau mai mari decat cele normale, viitoarea mamica trebuie sa efectueze investigatii suplimentare pentru confirmarea suspiciunii de anomalie. "Un rezultat pozitiv la acest test nu inseamna ca fatul are o anomalie, ci ca are un risc crescut de malformatie", precizeaza dr. Alexandru Filipescu. Pentru confirmarea diagnosticului de trisomie 18 si sindrom Down, gravida trebuie sa efectueze ulterior amniocenteza (studiul cromozomilor fatului), iar pentru tulburarile de tub neural sunt necesare ecografii suplimentare.
INSUFICIENT. Nu toate anomaliile fetale pot fi depistate cu ajutorul triplului test. Majoritatea functiilor care nu sunt legate de sistemul nervos nu pot fi descoperite cu aceasta investigatie, pentru ca ele apar dupa saptamana a 20-a de sarcina. Nu pot fi depistate disfunctiile renale, malformatiile membrelor si patologiile de crestere.
FALS NEGATIV. Siguranta testului este de cel mult 80%. Pentru ca triplul test poate da rezultate fals negative, gravidele care au peste 35 de ani sau care au persoane in familie cu malformatii trebuie sa efectueze investigatii suplimentare, indiferent de rezultatul acestui prim test. "In cazul unei gravide de 40 de ani al carei test a iesit negativ, se vor efectua in continuare, pentru siguranta, amniocenteza, ecografii in fiecare luna de sarcina si doua ecografii 3D. Chiar si asa, ramane in continuare un risc de 5%-7% ca o anomalie sa nu fie depistata la timp", precizeaza dr. Alexandru Filipescu.
FACTOR DE RISC. Testul pentru depistarea anomaliilor fatului se poate face in multe spitale si clinici private din Romania si costa intre 80 si 100 RON. Unele laboratoare calculeaza si factorul de risc al gravidei, cu ajutorul unui
soft ce realizeaza un grafic, tinand seama nu doar de cei trei parametri, ci si de varsta gravidei, de antecedente (rude cu malformatii, diabet, fumat etc.) si de datele ecografiei efectuate intre saptamanile 12-14 de sarcina.