Pentru a-ți optimiza metabolismul și a trece la un nivel superior al sănătății, va trebui să ai grijă de ambele aspecte. „Eu numesc aceasta reglajul metabolismului”, evidenția Dr. William W. Li în lucrarea „Mănâncă și învinge dieta” (Editura Lifestyle, 2024). „Acest reglaj - a urmat specialistul în nutriție - este împărțit în cinci categorii: când mănânci, cât de mult mănânci, cât de bine dormi, cum rămâi activ și cum faci față stresului”. Prima categorie va fi expusă astăzi, aici.
Scurtarea intervalului meselor este importantă
Așadar, când e cel mai bine să mâncăm? „Îți poți îmbunătăți metabolismul mergând dincolo de postul de 12 ore pe care-l recomand de obicei. Poți încerca forme mai ambițioase de post intermitent. Să nu îți fie frică să programezi intervalul meselor astfel încât să fie mai scurt, întrucât vei obține rezultate superioare. De exemplu, dacă te trezești la ora 7, dar începi intervalul meselor și mai târziu, să spunem la ora 10 (în loc de ora 9) cu un mic-dejun târziu, și îl închei cu o cină devreme care se termină la ora 18, vei crea un interval de 16 ore în care postești și ai grijă de metabolism. Reține, scurtarea intervalului meselor este importantă - organismul are nevoie de timp pentru a combate grăsimea și a ameliora metabolismul”.
Regula 16/8
Un exemplu: „După un mic-dejun târziu, ai putea alege să sari peste prânz, scăzând astfel consumul caloric din ziua aceea și mai mult. Sau poți chiar sări micul-dejun și lua prânzul și cina devreme. Dacă scopul tău este să ataci serios grăsimea în exces, creează intervale de post mai lungi. Cât timp ar trebui să postesc? Dacă faci cercetări legate de postul intermitent, vei găsi regula 16/8”. Adică? „Conform acesteia, mănânci într-o fereastră de 8 ore și apoi postești 16 ore. Perioada de post 16/8 este mai lungă decât cea din protocolul impus de mine în studiul Mănâncă și învinge dieta, care este un program 12/12 (12 ore pentru mese, 12 ore post). Dar care este cea mai bună perioadă - 12/12 sau 16/8?”
Din nou Dr. Li: „De fapt, nu există o cifră magică pentru numărul de ore în care ar trebui să postești. Cu cât mai multe, cu atât mai bine, dar trebuie să se potrivească stilului vieții tale”.
Un echilibru rezonabil muncă-viață personală
Tot aici: „Deși regula 16/8 funcționează pentru pierderea în greutate la cobai și oameni, nu este o regulă bătută în cuie. De fapt, 16 ore și 8 ore au fost alese inițial fără studii științifice. Aceste cifre provin dintr-un experiment de referință cu postul intermitent, realizat pe cobai la Institutul Salk pentru Studii Biologice din La Jolla, California. Conform lui Andrew Huberman, profesor de medicină la Stanford, povestea din spatele regulii 16/8 este că 8 ore era timpul alocat de partenerul studentului care efectua experimentul, pentru ca acesta să aibă un echilibru rezonabil muncă-viață personală (experimentele de laborator cu cobai pot consuma foarte mult timp). Pot confirma din propria experiență de cercetare că experimentele de laborator sunt deseori influențate de stilul de viață al persoanei care efectuează studiul. Uneori știința trebuie să se potrivească cu programul cercetătorului”.
Îmbunătățirea valorilor glicemiei preprandiale
Mai mult: „Studiile clinice au arătat că mai multe intervale care limitează în timp mâncatul ajută metabolismul. Un studiu cu 90 de persoane obeze a fost realizat la Clinica Medicală de Nutriție a Universității Alabama de la Spitalul Birmingham. Au fost analizate două intervale post/alimentație: 12/12 și 16/8. După 14 săptămâni, ambele grupuri au slăbit - cei care au postit 12 ore au pierdut 4 kg, dar cei care au postit 16 ore au pierdut și mai multe kilograme, respectiv 6. Un alt studiu clinic realizat de un grup de la Centrul Medical al Universității Maastricht din Țările de Jos a arătat că un interval de post de 14 ore a fost eficient pentru îmbunătățirea valorilor glicemiei preprandiale”. Concluzia? „ Recomand să se înceapă cu programul 12/12, deoarece se potrivește ușor în orarul și stilul de viață al majorității. Dar poți încerca și un program 14/10 sau 16/8 sau chiar un interval mai lung de post, dacă funcționează pentru tine. Cel mai important lucru este ca intervalul meselor să fie constant și sustenabil”.
„Reglajul metabolismului este împărțit în cinci categorii: când mănânci, cât de mult mănânci, cât de bine dormi, cum rămâi activ și cum faci față stresului”, William W. Li
„Dacă faci cercetări legate de postul intermitent, vei găsi regula 16/8. Conform acesteia, mănânci într-o fereastră de 8 ore și apoi postești 16 ore”, William W. Li


