Fructele sunt cărnoase, compuse, roșii și acrișoare la început, mov închis spre negru și dulci când sunt coapte. Se întâlnesc la marginea pădurilor, în poieni, în tufișuri, în lunci și de-a lungul apelor curgătoare, în zone deluroase din Europa, Orientul Mijlociu, Africa de Nord și America de Nord. Sigur că și cele de cultură sunt bune, dar măcar o dată aventurați-vă să le culegeți voi de la marginea drumului, pentru că parfumul lor vă va cuceri definitv. Și le găsiți și în piețe sau vândute la încrucișări de drumuri mici, prin sate aflate pierdute de munte.
Potrivit cumvaplace.ro, o porție de 80 g de mure conține:
- 20 kcal / 83 KJ
- 0.7 g proteină
- 0.2 g grăsime
- 4.1 g carbohidrați
- 3.3 g fibre
- 128 mg potasiu
- 1.12 mg magneziu
- 12 mg vitamina C
Ca să fie mai simplu, o porție de mure, în jur de 10 sunt la 80 de grame, este suficient pentru a acoperi necesarul de ”5 pe zi” despre care vă povesteam, atât de complexe sunt aceste fructe.
Ca urmare, există argumente pentru a numi murele un superaliment. Sunt bogate în vitamine și minerale benefice, fibre și antioxidanți. Au un conținut scăzut de calorii, carbohidrați și grăsimi. Murele sunt, de asemenea, ușor de adăugat în dieta voastră.
Deși sunt necesare mai multe studii pentru a stabili o legătură directă între consumul de mure și beneficiile în lupta împotriva cancerului și a bolilor de inimă, cercetările de până acum sunt mai mult decât interesante. Știm deja că există dovezi substanțiale care susțin o dietă bogată în fructe și legume pentru prevenirea cancerului, precum și multe alte beneficii. Între acestea le putem include și pe cele pentru piele.
Fructele de pădure în general pot ajuta la reducerea ridurilor pielii, datorită cantității mari de antioxidanți care ajută la controlul radicalilor liberi, una dintre principalele cauze de deteriorare a pielii care contribuie la îmbătrânire.
Idei de preparat murele
Sezonul standard al murelor diferă în funcție de zonă, în general se coc între iunie și august, dar le găsim până în septembrie cu siguranță, mai ales în anii secetoși. În plus, la supermarket, murele proaspete sunt vizibile din mai și până în septembrie.
Când alegeți mure, căutați fructele robuste, ferme, cu o culoare neagră-neagră. Dacă le cumpărați ambalate de supermarket, asigurați-vă că nu există zeamă la baza casoletei, altfel riscați să aveți înăuntru fructe lovite și chiar mucegăite.
Nu spălați murele, decât înainte de a le consuma, iar pentru depozitare, într-un singur strat, este de preferat frigiderul. Dar pot fi și congelate, în tavă pe hârtie de copt, într-un singur strat, apoi transferate în pungi speciale de congelator.
Murele în dietă:
- cu granola, iaurt și lămâie într-un parfait
- cu căpșuni, zmeură și afine pentru o salată de fructe
- ca topping sănătos pentru înghețată sau iaurt înghețat
- alături de iaurt, lapte și alte fructe pentru un smoothie
- în tartă sau plăcintă
- cu salată romană și brânză de capră
- alături de mazăre și oțet de vin roșu în sos pentru pui
- amestecați cu cabernet pentru a crea un sos acidulat pentru somon