x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă De ce oamenii care postesc trăiesc mai mult. Explicațiile științifice, prezentate de specialiștii în longevitate ai Fundației Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României

De ce oamenii care postesc trăiesc mai mult. Explicațiile științifice, prezentate de specialiștii în longevitate ai Fundației Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României

de Redacția Jurnalul    |    30 Apr 2024   •   14:30
De ce oamenii care postesc trăiesc mai mult. Explicațiile științifice, prezentate de specialiștii în longevitate ai Fundației Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României

Într-o lume în care oamenii își doresc să trăiască mai mult și să îmbătrânească într-un mod sănătos, postul devine un subiect tot mai interesant pentru cercetători și pentru cei preocupați de longevitate. Dar ce ne spune știința despre legătura dintre post și procesul de îmbătrânire?

David Sinclair, profesor de genetică la Harvard Medical School și autor al cărții “Lifespan: De ce îmbătrânim și cum să nu o mai facem”, a adus contribuții semnificative în domeniul îmbătrânirii și longevității. Una dintre strategiile pe care le promovează este postul intermitent, o metodă alimentară care alternează între perioade de alimentație și perioade de abstinență. David Sinclair susține că restricționarea alimentară poate fi benefică pentru longevitate. Perioadele de restricție calorică pot stimula producția de celule stem și pot îmbunătăți capacitatea organismului de a se apăra împotriva bolilor. În timpul postului, organismul trece printr-un proces numit autofagie, în care celulele deteriorate sau ineficiente sunt reciclate. Acest proces poate contribui la întârzierea procesului de îmbătrânire. Postul poate afecta metabolismul, inclusiv sensibilitatea la insulină și nivelurile de glucoză din sânge. Studiile pe animale arată că postul intermitent poate îmbunătăți metabolismul și poate reduce riscul de obezitate și diabet.

Se pare că știința se apleacă în mod serios spre cercetarea unor adevăruri pe care oamenii le aplică intuitiv, în anumite colțuri ale lumii, de sute de ani.

De exempu, călugării de pe Muntele Athos practică postul intermitent în diferite forme, uneori lipsa totală de la alimente timp de 24 de ore sau mai mult, alteori limitându-se la o dietă simplă și săracă în calorii. Această practică nu doar că le fortifică voința și disciplina spirituală, dar îi ajută și să-și mențină sănătatea fizică și mentală într-o stare optimă.

Ceea ce este remarcabil în dieta preoților de pe Muntele Athos este simplitatea și naturalețea alimentelor consumate. Aceștia se hrănesc în principal cu produse locale și de sezon, cum ar fi legumele, fructele, nucile și semințele. Carnea lipsește cu desăvârșire din alimentația călugărilor de pe muntele Athos, cu excepția peștelui, iar produsele lactate sunt consumate rar și în cantități moderate. Pâinea și alte alimente procesate sunt evitate în mare măsură.

În concluzie, cercetările sugerează că postul intermitent ar putea ajuta la creșterea longevității datorită modului în care pare să afecteze îmbătrânirea celulară și să reducă riscul anumitor boli. Practica postului intermitent a fost enunțată și de către participanții la concursul „Tinerețe vs. Bătrânețe”, organizat de Senatul Științific al Fundației Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României, fiind inspirați de ideile revoluționare expuse în cartea „Lifespan. De ce îmbătrânim și cum să nu o mai facem”, semnată de distinsul profesor David Sinclair. Concursul a adunat propuneri inovatoare pentru îmbunătățirea calității vieții și întârzierea procesului de îmbătrânire. Premiul, în valoare de 5.000 de euro, va fi acordat la începutul lunii mai.

 

 

×
Subiecte în articol: post longevitate