Auzim des despre Omega-3, iar în ultimul timp şide Omega-6, acizi graşi foarte importanţi pentru sănătate. În ultima vreme însă, Omega-7 este ultima tendinţă.
Sunt acizi graşi mononesaturaţi care contribuie la funcţionarea corectă a inimii şi a creierului şi care pot ajuta şi pacienţii care suferă de tumori la cap şi gât în timpul chimioterapiei şi în perioada postoperatorie. Tema a fost discutată recent în cadrul congresului internaţional dedicat acestor două patologii, transmite Longevity MAGAZINE .
Acizii graşi mononesaturaţi Omega-7 includ acid vaccinia, acid palmitoleic şi acid rumeic. Omega-7 joacă un rol important în reducerea nivelului de colesterol LDL, aşa-numitul „colesterol rău”, favorizând în schimb creşterea valorilor colesterolului HDL, cel „bun”.
De asemenea, sunt importante pentru sănătatea sistemului gastrointestinal şi a inimii, precum şi pentru îmbunătăţirea răspunsului inflamator, cu beneficii şi pentru creier.
Se găseşte în avocado şi în peşti
Potrivit unui studiu realizat de Universitatea din Queensland, acidul palmitoleic Omega-7 prezent în nucile de macadamia are numeroase beneficii în reducerea riscului de diabet.
Aceşti acizi graşi, de fapt, cresc sensibilitatea la insulină, contribuind şi la o mai bună gestionare a greutăţii. În plus, alimentele care conţin Omega-7 permit o mai mare hidratare a pielii şi a mucoaselor: din acest motiv, este definită şi drept „Omega frumuseţii”.
Pe lângă nucile de macadamia menţionate mai sus, Omega-7 se găsesc în unele uleiuri, cum ar fi cătină, care în sine este un antioxidant puternic şi contribuie, de asemenea, la scăderea riscului de diabet şi obezitate.
Acidul palmitoleic se găseşte şi în avocado şi în mulţi peşti deja bogaţi în Omega-3, cum ar fi somonul, heringul şi sardinele.