x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă (P) Este apariția măselei de minte o reală problemă?

(P) Este apariția măselei de minte o reală problemă?

15 Ian 2013   •   11:07
(P) Este apariția măselei de minte o reală problemă?

Statisticile arată că 25% din populația României nu a avut niciodată măsele de minte. Restul de 75% se confruntă, la vârsta adultă de cele mai multe ori, cu mari neplăceri cauzate de apariția celui de-al treilea molar.
   
În cazul în care arcada nu este suficient de încăpătoare, molarii pot erupe în poziții incorecte sau rămân impactați în maxilar, afectând astfel restul dinților. Gingia înroșită sau inflamată, dureri de maxilar sau de cap prelungite, respirație cu miros neplăcut, schimbarea poziției, culorii sau sensibilității dinților, sunt doar câteva dintre simptomele molarilor impactați.

Sfatul medicului…
   
Netratate, problemele molarilor impactați pot duce la complicații precum boli gingivale, infecții severe, înghesuirea dinților, carii, chisturi. În unele cazuri, erupția măselei de minte nu prezintă simptome deranjante care să determine un consult de specialitate.
   
”În momentul în care are loc erupția măselei de minte, este recomandată o vizită la cabinetul stomatologic. O radiografie dentară arată exact poziția molarilor, dacă este necesară o extracție, sau dacă măselele deja erupte ridică probleme. Putem vorbi și de operație chirurgicală, în cazul în care măseaua se află sub gingie sau în maxilar. Decizia unei extracții se ia în funcție de gravitatea situației, însă de preferat ar fi să se urmărească evoluția în timp a unei măsele de minte și să se remedieze eventualele probleme pe parcurs”, a declarat dr. Simona Humeniuc, medic specialist chirurgie orală, Clinica Stomatologică Multident.
   
Când arcada nu este suficient de mare pentru a permite erupția molarilor într-un aliniament util mestecării alimentelor, atunci când măselele au ieșit parțial si afectează poziția celorlalți dinți, când există riscul de chisturi și tumori, sau înainte de montarea unui aparat ortodontic pentru îndreptarea danturii, se recomandă extracția măselei de minte.
   
Intervenția are loc sub anestezie locală, administrată sub forma injectabilă. După operație se poate resimți un discomfort, durerea fiind ameliorată prin administrarea de analgezice. De asemenea, medicul stomatolog poate recomanda antibiotice pentru evitarea infecțiilor. În următoarele 24 de ore trebuie evitate alimentele tari, băuturile fierbinți și cele alcoolice. Procesul de vindecare poate dura de la cateva săptămâni, la câteva luni.
   
Există și cazuri în care molarii se dovedesc a fi utili. Ei pot fi folosiți în cadrul lucrărilor dentare, în cazul în care molarii adiacenți sunt compromiși. Și în acest caz, este recomandată o igienă orală adecvată.
   
În acest sens, Clinica Stomatologică Multident – clinica familiei tale, a demarat campania publică de informare ”Sănătatea dentară a familiei mele”, prin care își dorește să aducă la cunostința întregii familii, pașii care trebuie urmați în momentul în care are loc erupția măselei de minte, precum și regulile unei igiene orale corecte, importanța vizitelor periodice la cabinetul stomatologic, dar și necesitatea siguranței actului medical.
   
Campania de informare publică “Sănătatea dentară a familiei mele” este iniţiată de Clinica Stomatologică Multident, în parteneriat cu Jurnalul Naţional, SfatulPărinților.ro, Ghiduldesănătate.ro şi Sănătatea Press Group.

×