x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Ce probleme în plus poate aduce obezitatea 

Ce probleme în plus poate aduce obezitatea 

de Maria Coman     |    12 Sep 2023   •   06:40
Ce probleme în plus poate aduce obezitatea 

Obezitatea este considerată principala problemă de sănătate la nivel mondial. Şi din păcate, este asociată cu o mulţime de alte afecţiuni, pe care le provoacă sau le favorizează. 

1. Probleme de respiraţie

Obezitatea te sufocă, la propriu, asta pentru că provoacă tulburări de respiraţie, inclusiv apnee de somn, o tulburarea deosebit de gravă în care respiraţia se opreşte de câteva ori în timpul somnului, fapt ce periclitează oxigenarea şi buna funcţionare a organismului.

2. Steatoza hepatică

Denumită și boala ficatului gras, aceasta apare când în celulele hepatice se depune prea multă grăsime, iar ficatul nu mai poate să funcţioneze normal. Persoanele supraponderale şi obeze sunt predispuse la steatoză hepatică din cauza cantităţii prea mari de grăsime din corp, aşadar obezitatea este una dintre cauzele principale ale acestei boli grave.

3. Osteoartrita

Greutatea corporală în exces tensionează suplimentar articulaţiile, în special pe cele care susţin greutatea: genunchii, şoldurile şi articulaţiile de la nivelul tălpii şi de aici durerile îngrozitoare. Cartilagiul se distruge treptat până când suprafeţele osoase articulare, separate iniţial prin cartilagiu, ajung să se frece unele de altele. Ca să îţi faci o idee, îţi spun că fiecare jumătate de kilogram în plus adaugă de patru ori mai multă presiune pe genunchi, de exemplu.

4. Hipercolesterolemia

Supraponderabilitatea are legătură directă cu nivelul crescut al colesterolului, asta pentru că organismul stochează trigliceride şi calorii în exces. Obezitatea duce astfel la creşterea numărului de trigliceride, fapt ce favorizează micşorarea colesterolului bun (HDL).

5. Litiaza biliară

Dacă eşti obez, din cauza producţiei crescute de colesterol biliar se formează aşa-numitele pietre la fiere sau calculi biliari. În timp ce unele persoane pot trăi cu aceste pietre ani la rând, pentru altele se impune eliminarea lor de urgenţă prin proceduri chirurgicale, mai ales dacă disconfortul este continuu sau, în cazul femeilor, dacă vor să devină mame.

6. Diabetul de tip II

Diabetul este unul dintre cel mai des întâlnite efecte secundare ale obezităţii. Iar explicaţia este simplă: greutatea suplimentară a corpului obligă pancreasul să producă mai mulţi hormoni pentru a regla nivelul glicemiei din sânge. Pentru a face faţă acestei producţii suplimentare, celulele pancreatice ajung la suprasolicitare, fapt ce produce nu doar un dezechilibru la nivelul întregului corp, ci şi imposibilitatea reglării cantităţii de zahăr în sânge.

7. Guta

Este o formă de artrită foarte dureroasă, care se manifestă prin dureri articulare profunde, din cauza acumulării unei cantităţi mari de acid uric în sânge şi în ţesuturi. Obezitatea şi alimentaţia în care predomină carnea cresc riscul de apariţie a gutei cu până la 3 ori.

8. Tensiune arterială mare

Când corpul tău are o greutate foarte mare şi inima trebuie să pompeze mai mult pentru a duce sângele la toate celulele tale. Este un efort pe care îl depune şi care duce la creşterea frecvenţei cardiace şi a presiunii arteriale, fapt ce generează diverse afecţiuni ale inimii şi ale întregului aparat circulator. Deci kilogramele în plus, cu acumulare de masă grasă, reprezintă una dintre cauzele cele mai importante şi mai frecvente ale hipertensiunii arteriale.

9. Ateroscleroza

Se produce când vasele de sânge care transportă oxigenul şi substanţele nutritive de la inimă către restul corpului se îngroaşă şi devin rigide, fapt ce împiedică circulaţia sângelui către ţesuturi şi organe. Ateroscleroza se referă totodată la acumularea de grăsimi şi colesterol în şi pe pereţii arteriali care poate împiedica fluxul sangvin. Astfel, placa se rupe favorizând apariţia cheagurilor de sânge. Deşi de cele mai multe ori este considerată o problemă cardiacă, aceasta poate afecta arterele oriunde în organism.

10. Boli renale

Rinichii tăi filtrează sângele și ajută la controlul tensiunii arteriale. Dar nu își pot face treaba atunci când grăsimea se acumulează în interiorul lor și apasă pe vasele de sânge sau când vasele care le aduc sânge sunt înfundate tot din cauza grăsimii în exces. Acest lucru poate duce la o acumulare periculoasă de toxine în corpul tău. Aşadar, atenţie la numărul de kilograme care pe lângă alte neplăceri provoacă şi boală cronică de rinichi.

11. Complicaţii în timpul sarcinii

 Aici poate fi vorba despre preeclampsie, adică acea creştere periculoasă a tensiunii arteriale sau diabet gestaţional, care vine la pachet cu zeci de restricţii, la nivel fizic, dar şi alimentar. În plus, obezitatea mamei creşte de până la 3 ori riscul ca nou-născutul să facă diabet pe parcursul vieţii. 

12. Cancerul

Obezitatea este una dintre cauzele cancerului. Concret, din cauza kilogramelor în exces, factorii metabolici modificaţi, precum lipidele, insulina şi leptina, contribuie la activarea capacităţilor imunosupresoare şi la dezvoltarea cancerului celulelor mieloide. La femei, regăsim de cele mai multe ori cancer uterin, ovarian, laringian, de sân şi de colon. La bărbaţii supraponderali, în schimb, creşte riscul apariţiei cancerului colorectal.

×
Subiecte în articol: obezitate probleme