„A vorbi despre furie și despre cum este percepută la nivel senzitiv, a ne da voie să intrăm în contact cu ea fără să fim agresivi verbal sau fizic este un alt mod de a o trăi adaptativ. A sta în contact cu ceea ce se află în spatele furiei cred că este una dintre cele mai utile analize ale sinelui. Să poți să te uiți la ce e acolo atunci când simți cum clocotești pe interior. A identifica nevoia din culise. De fapt - apreciază psihoterapeuta Ancuța Coman-Boldișteanu, autoarea studiului „Emoții în farfurie” (Editura Trei, 2023) - furia este doar un vârf de aisberg pentru o nevoie neîmplinită, pentru o durere neauzită. Pentru ceva ce s-a simțit ca fiind o neputință”.
Plimbarea, ca prevenție
În continuare, pe firul analizei specialistei: „Încă o dată, furia nu este egală cu agresivitatea. Poate că una dintre cele mai importante idei care îmi doresc să fie impecabil filtrată și înțeleasă este aceasta: furia este trăită sănătos atunci când reușim să ne păstrăm respectul și grija față de noi, dar și față de ceilalți. Așadar, iată ce poți face atunci când simți că furia te cuprinde: 1. pur și simplu observ-o și spune-ți în minte: «Mă simt furios/furioasă» - uneori e suficient să fie văzută; 2. povestește cu cineva drag despre ce simți; te vei simți eliberat/ă, ușurat/ă; 3. fă o plimbare, nu lungă, doar cât să ai timp să-ți limpezești gândurile”.
Plânsul eliberator și apa tămăduitoare
Alte sfaturi? Psihoterapeuta Ancuța Coman-Boldișteanu e la post: „Lasă să treacă un timp până să iei orice decizie, mai ales când este vorba de un eveniment sau moment important din viața ta - acesta ar fi al 4-lea remediu, unul preventiv; 5. ești orbit/ă de furie? Strânge pe cineva în brațe! Dacă n-ai pe nimeni drag în apropiere ia o pernă, o haină sau ce ai la îndemână. Te va ajuta să te descarci de acea tensiune nesănătoasă; 6. plângi dacă asta simți - plânsul este, de asemenea, eliberator; 7. inspiră-expiră de mai multe ori; este un truc eficient; 8. bea apă, acțiunea în sine e tămăduitoare; 9. mișcă-ți corpul, exercițiile fizice te vor ajuta nu doar să te calmezi, ci și să capeți un tonus foarte bun”.
Răni vechi, remedii noi
Atenție și la următoarele observații evidențiate de psihoterapeuta Ancuța Coman-Boldișteanu: „Pentru a liniști furia care vine din timpuri mai vechi, este necesară acceptarea unei copilării care nu a fost așa cum ai fi avut nevoie. Poate a unor părinți care au fost imaturi sau indisponibili emoțional. Furia se liniștește cu adevărat abia după ce ajungem la această acceptare, care vine dintr-un loc de maturitate emoțională. De creștere. Vei avea nevoie de un ghid bun, blând și conținător în acest proces. Unde părinții au fost imaturi sau indisponibili sunt multe părți din noi care s-au simțit neauzite. Copilării netrăite. Copii maturizați prematur. Furie, tristețe, teamă. Nu sunt locuri de vizitat de unul singur, mai ales acolo unde te-ai simțit forțat de împrejurări să fii doar tu. Schimbă povestea! Lasă-te însoțit”.
Cicatrizări, dorințe, viață
Concluzia: „Într-un astfel de proces poți ajunge la o parte a sinelui care a fost nevăzută, neauzită atunci când era speriat/ă. Care a simțit multă nedreptate, neglijență. Vei învăța să o liniștești azi, pentru ca acea rană să se poată cicatriza. Dar mai ales, pentru ca tu să îți dai voie să trăiești așa cum îți dorești, în afara ghearelor furiei. Succes!”
„A vorbi despre furie și despre cum este percepută la nivel senzitiv, a ne da voie să intrăm în contact cu ea fără să fim agresivi verbal sau fizic este un alt mod de a o trăi adaptativ”, Ancuța Coman-Boldișteanu, psihoterapeută
„Furia este trăită sănătos atunci când reușim să ne păstrăm respectul și grija față de noi, dar și față de ceilalți”, Ancuța Coman-Boldișteanu, psihoterapeută