x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului A fost odata... virginitate

A fost odata... virginitate

07 Feb 2005   •   00:00

SANATATEA ADOLESCENTULUI

STELUTA INDREI

Sunt indragostiti pana peste urechi... S-au sarutat, s-au tinut de mana, au fost atat de aproape unul de altul... dar le este teama sa depaseasca aceasta limita. Limita dincolo de care pot descoperi primul lor contact sexual "adevarat".

"Cum sa procedez sa nu ma fac de ras?", se intreaba baietii. Fetele se gandesc mai mult "O sa ma doara?", "Daca raman insarcinata?". Toate aceste framantari ale adolescentilor inainte de pierderea virginitatii sunt normale, iar pentru ca "prima data" sa ramana un moment de neuitat trebuie sa aiba raspunsuri la intrebarile pe care si le pun. Cu alte cuvinte, trebuie sa fie pregatiti din trei puncte de vedere – biologic, psihologic si social.

Esti sau nu pregatit?

Medicul psihiatru Cristian Andrei, cel care "vindeca sufletele oamenilor" la emisiunea 9595, ne spune ca "atunci cand sunt indeplinite aceste trei mari criterii inseamna ca probabil esti pregatit sa ai o relatie sexuala cu cineva. Biologic – cand organele genitale sunt suficient de dezvoltate, psihologic – esti echilibrat emotional si cognitiv, stii mai multe lucruri despre viata sexuala, nu iti este frica de acest lucru, pentru ca este o mare greseala sa iti incepi viata sexuala de tip adult cu frica, si social – esti capabil sa iti asumi consecintele vietii sexuale, de exemplu, poti sa cresti copii sau poti sa iesi in lume cu iubitul sau iubita fara sa te ascunzi".

De fapt, dr. Cristian Andrei este de parere ca viata noastra sexuala nu incepe o data cu prima penetrare genitala. Ea incepe mult mai devreme. Iar drept dovada sta metodologia Gronning, care se refera la atentia acordata micutului de mama sau de ambii parinti, avand grija de corpul lui, parul, unghiile lui. Acest contact fizic intre parinti si copil este foarte placuta pe masura ce el inainteaza in varsta. Copilul amesteca aceasta atentie fizica cu dragostea pe care o primeste. Astfel apar mugurii vietii sexuale. Apoi incepe un proces al genitalizarii, care duce atat la baieti, cat si la fetite la masturbare. "Fetitele sunt adesea mai devreme implicate in masturbare decat baietii. Deci precursorii placerilor in zona genitala exista de la varste foarte mici. Cand fetitele se indragostesc de profesorii de la scoala, cand baietii iubesc de la distanta anumite fete, si acestia sunt muguri ai vietii sexuale. Si sarutul este considerat tot un precursor al vietii sexuale, pentru ca este o apropiere fizica. De aceea este periculos sa crezi ca toata viata ta sexuala incepe de la primul contact genital cu penetrare", concluzioneaza dr. Cristian Andrei.

Explicatii

Adolescentilor trebuie sa li se explice ca viata lor sexuala a inceput deja, pierderea virginitatii fiind inceputul vietii sexuale de tip adult. Daca acesta este conceput ca un pas hotarator care urmeaza intr-o zi, intr-o noapte, la nu stiu ce ora, cu o anumita fata sau cu un anumit baiat, bineinteles ca tinerii sunt speriati. Privesc totul ca pe un cutremur sau un cataclism, cand de fapt trebuie sa constientizeze ca viata sexuala este un proces care a inceput deja, si asta de multa vreme.

Foarte putini adolescenti urmaresc orgasmul atunci cand vor sa-si inceapa viata sexuala de tip adult. Un adolescent isi doreste sa fie acceptat de catre celalalt, sa aiba confirmarea faptului ca este interesant, urmareste sa il cunoasca pe celalalt, sa se cunoasca pe sine mai mult, urmareste sa fie si el in randul celorlalti adolescenti. Majoritatea baietilor incep viata sexuala de tip adult nu pentru ca au chef sau placere, ci pentru ca alti baieti spun ca "ei au facut-o si el e fraier daca nu o face".

Initiere in viata sexuala

Multi adolescenti vor sa-si inceapa viata sexuala de tip adult pentru a termina cu statutul de persoana neinitiata. Dorinta de initiere este foarte veche in viata noastra, deoarece atunci cand nu esti initiat intr-un domeniu te simti izolat. De exemplu, cand nu ai buletin, nu te simti cetatean al comunitatii, cand nu ai permis de conducere simti ca ai un handicap fata de cei care conduc masina. La fel se intampla si pentru viata sexuala. Medicul Cristian Andrei a intalnit frecvent in licee cupluri de adolescenti, aflati in clasa a XII-a, care si-au inceput viata sexuala si care sunt vazuti ca persoanele cele mai serioase din clasa. Ei devin un ideal pentru ceilalti.

TENDINTA. Exista o tendinta ca varsta la care fetele isi incep viata sexuala sa fie din ce in ce mai mica, fiind aproape egala cu cea a baietilor. Aceasta este in concordanta cu ceea ce in antropologie se numeste crestere seculara, adica alaturi de cresterea in inaltime a populatiei de pe glob exista si o precocitate tot mai accentuata in diverse domenii: copiii merg tot mai devreme la scoala, in universitati se intra tot mai devreme. Exista o accelerare a vietii omenirii din toate punctele de vedere.

VARSTA. In Romania, atat in mediul urban, cat si rural, viata sexuala de tip adult este inceputa de fete in jurul varstei de 19 ani, iar varsta medie la care baietii isi pierd virginitatea este de 18 ani. In tarile dezvoltate, fetele si baietii incep viata sexuala de tip adult la aproximativ 17 ani.

STIRI
CONTRACEPTIE. Alegerea primei metode de contraceptie este foarte importanta pentru adolescenti. Ei trebuie sa se adreseze unui specialist, care le va indica cea mai potrivita metoda pentru a evita o sarcina nedorita, dar si bolile cu transmitere sexuala. Medicii ginecologi spun ca in cazul fetelor sunt recomandate pastilele anticonceptionale, deoarece sunt eficiente, au efecte pozitive asupra tulburarilor menstruale specifice adolescentei si asupra acneei. Utilizarea prezervativului este necesara in vederea protectiei contra unor boli grave precum SIDA, sifilisul, chlamidia, hepatita.

ABSTINENTA. Presedintele american, George Bush, a initiat o serie de programe educative privind abstinenta sexuala pana la casatorie. Insa, in loc sa frecventeze "cursurile de abstinenta", adolescentii americani si-au intensificat activitatea sexuala. Potrivit statisticilor, inaintea initierii programelor, 23% dintre fetele de 13-14 ani facusera dragoste de mai multe ori, procentul ajungand dupa aceea la 29%. In cadrul acestor programe, adolescentilor li se vorbeste despre rolul abstinentei in mentinerea sanatatii si in viata sociala, nu se pomeneste insa nimic despre metodele de contraceptie.

TELEFON. Majoritatea parintilor sunt disperati atunci cand vad ca facturile de telefon explodeaza pe masura ce copiii ating varsta adolescentei. Specialistii spun ca acest obicei poate dura cativa ani, atingand apogeul intre 13 si 16 ani, apoi totul se linisteste cand adolescentul incepe sa iasa cu prietenii. Tinerii vorbesc atat de mult la telefon pentru ca au nevoie sa comunice in permanenta cu prietenii, spunandu-le acestora tot ce nu le pot marturisi parintilor. Asta poate fi si un semnal de alarma in ceea ce priveste lipsa de comunicare dintre ei si adulti.

×
Subiecte în articol: viata adult sănătatea adolescentului